Домашни инхалации против кашлица

Домашни инхалации против кашлица

Инхалациите са лесен и достъпен начин за лечение на кашлица. Лекарите често съветват да се приложи инхалация при лекуването и на суха, и на влажна кашлица. В първия случай процедурата овлажнява лигавицата, като за известно време преодолява мъчителните пристъпи.

При това се подобрява изхвърлянето на храчки и слуз и кашлицата постепенно става влажна, което е полезно. Във втория случай инхалацията активизира изхвърлянето на храчките и ускорява процеса на оздравяване.

 

Ако възнамерявате да проведете такива процедури у дома, обърнете внимание на няколко важни правила.

Първо, инхалация не бива да се прави при повишена температура на тялото.

Второ, погрижете се температурата на парата да не надхвърля 30-40 градуса, тъй като по-горещите компоненти могат да провокират усилване на отоците по лицето.

Трето – най-ефективни са инхалациите още при първите симптоми на болестта, когато усещате „драскане” в гърлото и се появява суха кашлица.
Четвърто, ако имате възможност, използвайте пулверизатор – това е по-лесно и безопасно, отколкото да дишате над тенджера с гореща вода.

При суха кашлица

Отвари от билки

Подходящи за целта са лайка, градински чай, жълт кантарион, невен, листа от малина, мента. Тези билки имат противовъзпалително, отхрачващо, муколитично и антисептично действие. Залейте билката с вряща вода, оставете да се запари 30 минути и я изсипете в малка купа.

После се наведете над купата и вдишвайте изпаренията 10-15 минути. За по-добър ефект покрийте главата си с хавлиена кърпа. Може също така отварата да се налее в чайник, в чучурчето му да се постави малък конус от хартия и да се вдишва през него.

Разтвор от сода бикарбонат

Содата е ефективно средство срещу различни вируси и микроби. Именно затова тя се използва като дезинфектиращо средство при инхалации за лечение на простуди. Особено полезно се смята като народно средство срещу ангина. Разтворете 1 чаена лъжичка кода в литър гореща вода и дишайте над парата не повече от 10 минути.

Лекарствени препарати

При суха кашлица обикновено се предписват инхалации с бронхолитици (които намаляват спазмите на бронхите), муколитици (разтварят храчките и облекчават изхвърлянето им), антисептици (унищожават патогенните организми).

Минералната вода и физиологичният разтвор се отнасят към овлажнителите на лигавицата, те подобряват общото състояние.

Етерични масла

Обикновено се използват евкалиптово, от праскови, елово, ментово, бадемово масло, които се добавят по 2-3 капки на чаша гореща вода, след което се вдъхва парата. Полезно е етеричните масла да се използват при суха кашлица за смекчаването й и за овладяване на възпалителния процес.

При влажна кашлица

Билкови отвари (подбел, лайка, листа от малина и др.) В разтвора за инхалация може да се добавят ментолови капки или хвойново масло.
Минерална вода. Алкалната минерална вода овлажнява лигавицата на дихателните пътища и подпомага извеждането на храчките дори от най-малките бронхиоли. За инхалации са полезни алкалните води от Хисаря, Горна баня, Велинград и др.