Тази торта е не само вкусна, но и въздушна, и ефектна. Ако искаме да постигнем наистина добър ефект и баланс между вкусовите качества и външния й вид, е важно да измерваме с прецизност, да не се използват чаши за мерки, а с кухненски везни. Това важи особено за сухите съставки. Самата торта не е трудна за приготвяне, ако се спазват точно пропорциите и се въоръжим с търпение.
Необходими продукти
За блата
4 яйца
150 гр захар
100 гр брашно
ванилия
1/4 с. л. бакпулвер
30 гр предварително разтопено краве масло
За крема
1 литър прясно мляко
250 гр захар
125 гр меко краве масло
7 жълтъка
2 цели яйца
ванилии
150 гр царевично нишесте (не го заменяйте с царевично брашно, ще развалите рецептата)
6 банана
плодове по избор за украсата
За намазване на тортата можете да използвате сладкарска сметана или маскарпоне с пудра захар и есенция по избор.
Начин на приготвяне
Включете фурната на 180 градуса и започнете подготовката на блата. В дълбок съд разбийте яйцата заедно със захарта до получаване на пяна.
Бавно добавяйте брашното и останалите продукти за блата. Постоянно разбърквайте, докато се получи хомогенна смес. Изберете кръгла тава с обръч, за да можете лесно да направите тортата. Изпечете блата и го оставете да изстине напълно.
Кремът се прави по следния начин. От литъра мляко отделете 100 мл в отделен съд и разбийте добре в него яйцата, нишестето, захарта и ванилиите.
Отново е важно да се получи не само хомогенна смес, но и да няма никакви бучици от нишестето. Останалото мляко загрейте в тенджерка на котлона почти до завиране.
Отдръпнете от котлона настрани и намалете топлината. Изсипвайте много бавно с малък черпак от горещото мляко в получената смес. Разбърквайте енергично през цялото време.
Защо е необходимо да се процедира бавно? Идеята е да не се пресекат яйцата, което е възможно, ако ги смесим веднага с горещото мляко.
Когато сме готови със сместа, поставяме отново на котлона на слаб огън и варим крема, като разбъркваме през цялото време да не загори дъното. Варенето на крема отнема около 15 минути. Махнете го от котлона и сложете крема на прах, разбъркайте много добре. Когато кремът изстине, добавете в него кравето масло, което трябва да бъде меко, и разбъркайте.
Бананите нарежете на едри парчета. В подноса за торта сложете първия блат и затворете с ринга от тавичката. Върху него изсипете 1/4 от крема, после подредете в кръг плодовете, после пак 1/4 от крема.
Сложете втория блат и повторете пропорциите. Оставете тортата за около 10 часа в хладилника. След като тортата се стегне, обръчът се маха.
Отгоре се намазва с разбита сметана или може да се направи една прекрасна комбинация от 500 грама маскарпоне, разбито с пудра захар на вкус и с някаква есенция по избор.
Отгоре украсете по избор. Тази рецепта е с глазирани плодове, подредете ги отгоре и залейте леко с лек желатинов разтвор, за да бъдат стегнати.