Домашен гювеч

Домашен гювеч

Този богат и вкусен гювеч е чудесно предложение за хората, които постят, ако е само със зеленчуци. Но тъй като ние не постим, нашето ястие е с месо и наденички.

Количеството е голямо и съм ползвала голямата дълбока тава на фурната. Когато се сложат отначало зеленчуците сурови, тавата е препълнена, но след изпичането количеството пада наполовина. Наличието на продуктите варира в зависимост от това, с какво разполагате в момента.
Не е фатално, ако някои от зеленчуците липсват. Можете да импровизирате и да добавяте или махате според предпочитанията си.

Начин на приготвяне

Първо се запържва и леко се задушава месцето.
През това време измивате и почиствате зеленчуците. Всички са нарязани на много едри парчета, за да се запази целостта им и след изпичането.

Един патладжан, нарязан на 12 парчета, няколко глави лук (обелени и цели), скилидки чесън (обелени и цели), 2 – 3 моркова на по 4 парчета, няколко картофа, пащърнак, сладък картоф, замразен грах, замразен зелен боб, замразена бамя, 2 – 3 пресни пиперки, нарязани на едро, свежа целина, магданоз.

Редят се на слоеве. Между зеленчуците се подпъхва месото и наденичките.
Прибавят се 10 – 15 зърна черен пипер, сушена чубрица, една и половина голяма чаша бульон (за постещите може да се ползва зеленчуков от кубчета) и накрая – около 100 мл олио. Ако ползвате от готовите бульони на кубчета, не добавяйте сол на ястието.

Всичко това се покрива с алуминиево фолио и се пече в загрята фурна на 220 градуса 70 минути. След това фолиото се маха и гювечът се запича отгоре още 5 минути.
Ако не се извади веднага след това, може доста да се препече при изключена фурна.