Дистанционното – ябълката на раздора в семейството

Дистанционното - ябълката на раздора в семействотоНяма лесна рецепта за този често срещан ежедневен проблем. Има случай, за който съобщава шведско местно издание, когато се е стигнало до удари и блъскане в старчески дом. Хората се скарали за дистанционното, започнали да го дърпат, а една възрастна жена пада от дивана и си счупва долния крайник.

Коледа и спорът за телевизора
Според изследване, направено в САЩ, семействата наистина губят много време в спорове и караници за място пред телевизора. Такова поведение е типично по Коледа, когато празничните дни събират всички вкъщи, а се спори най-вече за две неща: в кого да е дистанционният пулт и кой ще помага на жената в кухнята. Обстановката се нажежава, когато в едно и също време има програми и предавания, от които се интересуват членовете на семейството. Най-тежката комбинация е футболен мач, музикално предаване и филмов сериал. Има и решение, то зависи от варианта, който семейството избере.

Ето нашите предложения как може да се постигне мир и любов, а и да се спестят нерви и време.

Компромисен вариант
Телевизионната програма е готова и публикувана поне една седмица преди конфликтния ден. Мъжът зарежда хладилника с бира, жената чете с интерес в интернет за артистите, които играят ролите, в очакваното продължение на сериала, а децата вече спорят коя млада звезда ще победи в музикалния конкурс. Кой ще се откаже от дистанционното? Най-лесно е някой да отстъпи, но не винаги е реално да се случи. Място за щедрост и разбиране все ще се намери. При един спокоен и разумен разговор ще се отстъпи.

Излезте заедно на разходка
Ако не успеете да се разберете, то тогава можете да си направите приятна разходка в парка и да завършите вечерта в малко квартално ресторантче. Удобно е, от една страна, решавате въпроса с кавгите около телевизора, от друга – сплотявате връзките в семейството, а отношенията ви се обогатяват с приятни разговори. И най-вече създавате общ семеен спомен, общо емоционално преживяване, което със сигурност децата ви ще помнят, а да не говорим за прекрасните снимки, които ще си направите за семейния архив.

Изгледайте интересен филм
Вместо да губите време в ненужни препирни, намерете хубав филм, край който ще се обединят всички. Децата обикновено се вслушват в съветите и мнението на възрастните, макар че не се предават лесно и се правят, че не чуват какво им се казва. Изберете исторически филм или филм от така наречените семейни комедии, а защо и да не изгледате един детски или тийнейджърски филм, като си похапвате пуканки, бонбони, пиете кола или нещо друго по ваш избор.

Не крийте батериите
Като родители прибягваме към наказание, ако усетим, че децата не могат да се разберат за дистанционното. Колко пъти в момент на гняв бързаме да извадим батериите и да ги скрием. И си мислим, че така решаваме всичко, но се получава омагьосан кръг: децата са обидени, споровете стихват, но гневът в душата остава. A ние, заели позицията на силния, се чудим как да излезем от ситуацията.

Лотарията решава
Да се стигне до варианта „случайността решава“ не е най-доброто комуникативно средство, но е демократично и донякъде справедливо. И се приема от всички, макар че има и разочаровани. Напишете си на листчета програмите и филмите, за които не можете да се разберете, и изтеглете чоп. И не се сърдете, ако не се падне вашето предложението – приемете резултата с усмивка.