Детският кът в градината

Детският кът в градинатаДецата са най-скъпото нещо в живота ни, затова, планирайки или променяйки градината, трябва внимателно да помислим за свободното им време. Без значение дали говорим за малка или за голяма градина – място за детски кът трябва да се намери. През зимата е доста по-лесно: заедно с малчуганите правим снежен човек или снежни ангели, замерваме се със снежни топки, излизаме на пързалката. Но, дойде ли топлината, появи ли се слънцето – не можем да ги задържим нито за секунда вкъщи.
Градината трябва да е съобразена с присъствието на децата в нея, да бъде безопасното пространство за техните игри и да създаде предпоставки и комфорт за физическото, умствено и социално развитие.

Безрисковото пространство в градината е задължение на нас, родителите.
Проверете и поправете оградите, извадете всички пирони, които имаме навика за забиваме където ни попадне, не окачвайте по стопанските постройки остри и тежки предмети като вили, лопати, тави за варене на зимнина. Проверете как сте подредили дървения материал за строеж и има ли опасност да се стовари греда върху главата на детето. Обезопасете стръмните наклони или направете невисоки огради, ако дворът е на по-високо място от нивото на къщата. Не съхранявахте леснозапалими течности в откритите помещения на двора. Вижте дали няма тухли или керемиди, които са се разместили след снега и дъждовете. Оградете или запълнете с пръст старите помийни ями, заключете вратите на дворните тоалетни. Не забравяйте: животът на децата ни няма цена и не струва колкото един ръждясал гвоздей. Направете едно простичко упражнение. Клекнете до височината на собственото си дете. Ако е високо 80 см – огледайте се. Разгледайте всичко около вас. И открийте скритите опасности. Отстранете ги. Не забравяйте, че децата нямат способността да преценяват височина и разстояние както нас, възрастните. Тяхното полезрение се развива почти до пубертета, а това е една от причините децата да не могат да преценят с точност разстоянието до движещи се превозни средства.

Място за физическо и интелектуално развитие
Градината е прекрасно място за спорт и игри. Не само за децата, а и за родителите – така се засилва връзката ни с техния свят и преживявания. Децата обичат да играят сами или с връстници, но те са на седмото небе, ако мама и татко също се смеят, бягат или се радват с тях.

Има два основни въпроса, над които трябва да помислим: колко е голяма градината и какви са финансовите ни възможности. Детският кът трябва да бъде на закътано място, далеч от улицата и преминаващите автомобили. Преценете дали тревната площ е достатъчна, ако трябва, жертвайте някоя от лехите. Децата обичат да тичат боси и да се радват на просторни и открити места. Избягвайте да използвате за бордюр остри камъни или метални конструкции. Тревата е най-подходяща, може да се замени с изкуствена, но поддръжката на такава настилка е трудоемка. Ограничете детския кът с вратичка и ограда. Така детето знае, че има свой, само свой дом на открито.

Недостигът на парични средства може да се компенсира ако някой в семейството може да измайстори люлка, дървена катерушка или пясъчник. Парите са добре дошли за тези, които ги имат. На пазара се предлага всичко: пластмасови и дървени съоръжения, пързалки, пясъчници, столчета, масички и пейки. Не забравяйте да покривате вечер с капак пясъчника – той може да се превърне в любима тоалетна на вашата или съседската котка. Дървената къщичка за игри боядисайте в ярки цветове. Най-голяма радост ще доставите, ако направите „въздушна къща“ в клоните на здраво и стабилно дърво. Помислете преди да започнете такъв проект дали възрастта на детето е подходяща. А надуваемият басейн ще направи лятото незабравимо.

Отровни растения в градината
Децата са любопитни и обичат да опитват на вкус кал, камъчета, пръчици и цветя. Те опознават света и не могат да правят разлика между „добри“ и „лоши“ за здравето растения, корени, цветове или плодове. Изкоренете, оградете с решетка или въобще не сейте растения с токсичен ефект. Ако децата са пo-големи, обяснете им за опасността. Ако са още мънички – предпазете ги. Сред отровните са рицин, самакитка, момина сълза, лобелия, рододендрон и много други. В интернет може да намерите подробна информация за токсичните растения. Макар и красиви, те са опасни за здравето на децата.

Когато изграждаме детския кът е важно в строежа му да участват и децата. Не правете детски кът по ваше усмотрение. Разговаряйте с детето преди да започнете и този проект.