Детските играчки трябва да се почистват

Детските играчки трябва да се почистватВсеки родител иска детето му да е здраво, старае се да му предложи правилен режим на хранене и да му създаде добра основа за развитие. Инфекциите при децата не са рядкост, затова се налага детските играчки да се почистват, тъй като малчуганите ги използват всекидневно. Важно е да се прави разлика между играчките, с които децата играят навън, в двора или в парка, както и тези вкъщи.

Играчките трябва да се почистят веднага след купуването им от магазина, независимо че някои от тях са в опаковки. Не се препоръчва да се прекалява с дезинфекцирането и то да се прави често – контактът на децата с микробите е необходим за изграждане на силна имунна система. Хигиената на предметите, с които децата играят, е важна, веднъж седмично се препоръчва да се дезинфекцират.

Попарване с вряла вода
Това е класически начин на почистване, който повечето родители използват. Методът е лесен и ефективен и се прилага за твърди пластмасовите играчки. В дълбок съд или леген слагаме играчките: кубчета, конструктори, камиончета, багери, колички. Заливаме ги с вряща вода и ги оставяме да се накисват, докато водата охладнее. Изтъркваме ги с гъбичка и ги подсушаваме с кърпа.

Изтриване с кърпа и детски сапун
Меките пластмасови играчки, които не могат да издържат на високата температура на врящата вода и има опасност да променят формата си, ги изтъркваме с навлажнена кърпа. Приготвяме разтвор от топла вода и малко домашен или детски сапун, които не съдържат вредни и дразнещи химични съставки. Накисваме играчките за кратко време в сапунената вода, лекичко ги изтъркваме с гъбичка, изплакваме ги на течаща вода, забърсваме ги и ги подсушаваме с мека кърпа.

Не накисвайте във вода дървените играчки
Повечето родители днес купуват дървени играчки най-вече защото дървесината е мека, приятна за детските ръчички при допир и в повечето случаи е екологична. Дървените играчки или се потапят за много кратко време във вода, или само се изтъркват внимателно с навлажнена гъбичка и подсушават. Ако са прекалено дребни, имат ъгълчета, улейчета или вътрешни спирали, то те се изтъркват с четка за зъби.

Разтвор със сода бикарбонат
Това е стар, изпитан и ефективен начин за премахване на микробите, полепнали по играчките. В 1 литър вода разтваряме 4 супени лъжици хлебна сода. Потапяме гъбичката или кърпата в разтвора и внимателно забърсваме играчките.

Дрехите на куклите се перат
Дрешките на куклите също се замърсяват. Малките деца обичат да имитират реалния живот, те повтарят това, което виждат в света около себе си. Толкова често сме свидетели, когато детето подава храна в лъжичка на куклата си или й дава да отпие сокче от чашката на детския сервиз. Кукленските дрешки се замърсяват и трябва да се изперат в пералнята, като се сложат в малко пликче, за да не загубят качеството си, или да се изперат на ръка с мек сапун.

Меките играчки изискват специални грижи
Мечета, кученца, тигърчета – всички меки играчки изискват специални грижи. Прането не е подходящо, защото се разваля формата им, а и не могат да бъдат изсушени лесно. Те трябва редовно да се изтръскват от полепнал прах, проветряват и, ако материалът позволява, да бъдат забърсвани внимателно със съвсем леко навлажнена кърпа. Препоръчва се също плюшената играчка да се посипе със сода бикарбонат, да се остави около 20 минути, а после енергично да се изтръска.

За металните музикални инструменти се използва спирт, нанесен на памуче, а после се забърсват с мека кърпа.

Не се дезинфекцират с разтвори електронни играчки с вградени батерийки. Те се оставят за няколко дни във фризера. Известно е, че повечето бактерии умират при минусови температури.