Детенцето на 3 – началото на независимостта

Детенцето на 3 - началото на независимосттаКакво се случи, че вашето мило, сладко, усмихнато дете изведнъж започва да настоява само да прави разни неща, например да си обуе обувките?
Да нервничи при вида на определена храна и да яде с удоволствие, да речем, само ябълки? То да бяха ябълки, ами ако иска да яде само шоколад, какво правим?

Нов период
Не се учудвайте и не се притеснявайте – настъпил е нов период в развитие на детенцето. Идва времето на важните навици като самостоятелност, независимост и умение да се създават приятелства. Нищо, че мъникът още не може да говори „като хората” – той разбира всичко и ако желае, ще ви отговаря с кратки думички. Ключовите думи са ако желае, но и това не трябва да ви притеснява. Детето просто продължава да изучава околния свят и вече е научило, че има неща, които обича да прави повече от другите. Важното е, че расте броят думички, с които се изразява – средно някъде около 200-300. Те са разбираеми най-вече за мама, но и околните би трябвало да разбират около 70 на сто от това, което казва.

Все по-често чувате „аз” или „аз искам”
Това е обяснимо – детето вече осъзнава себе си като отделно същество и иска да покаже това на другите. Колкото по-често му разрешавате да проявява самостоятелност, толкова по-малко ще спори с вас и по-малко ще се мъчи да ви направи наопаки.

Ще ям, каквото искам!
Най-сериозната проява на самостоятелност и независимост можете да очаквате при избора на храна. На тази възраст децата започват да усещат какво им харесва и какво не и съответно да си избират любимо ядене. Голяма грешка е да ги карате да ядат всичко, което им се поднася. Не се вживявайте, ако детето избира само определени продукти и напълно отказва други. Ако то е достатъчно живо и се развива нормално за възрастта си, то този „избирателен” период на еднообразно хранене ще отшуми от само себе си. Ако все пак сте притеснени, посъветвайте се с лекаря и му давайте допълнително витамини – но повечето от децата нямат нужда от това. Внимание – това е периодът, в която вашето хлапе може да стане злоядо, само защото сте го карали едва ли не насила да яде това, което вие смятате, че трябва.

Игри на движението
На 3 годинки вашето дете вече може да играе простички ролеви игри с другите деца. Не просто да бъде заедно с тях и да прави нещо, но например да изчаква реда си в играта. Сами ще забележите колко подвижни са децата на тази възраст. Много сполучливо една моя близка ги нарича „дюрасели” – те сякаш има безкрайна батерийка, която ги кара да скачат, бягат, да се гонят. Повечето са влюбени в някоя шарена топка – непрекъснато я ритат, хвърлят, ловят я с две ръце… и много искат вие да участвате в това удоволствие. Друго любимо занимание е да подреждат картинка от геометрически фигури, да се преобличат и да се правят на героите от книжките или от екрана.

Любимите играчки
И тук важи правилото – давайте на детето независимост в действията, стига да не прави нещо опасно. Любимите им играчки на 3 години са куклените къщи, количките, играчките с дистанционно управление, тематичните конструктори, фигурките на герои от филмчетата, както и пластилинът и формичките, в които се лепи, боичките (с които трябва да им разрешавате да се омацат до уши, иначе ще им е скучно). О, нека да не забравяме и таблета на мама или собствения детски таблет, на който вашата рожба може да се упражнява с разни образователни игри или просто да се забавлява.
Снимка: Ива Дечева