Детайлите – част от хармонията в градината

Детайлите – част от хармонията в градината Детайлите са неделима част от хармонията и баланса в градината. Те пораждат асоциации, нови мисли и създават спокойна атмосфера. В магазините има голям избор на градинско обзавеждане – от мебели до дребни аксесоари. Не бързайте да хвърляте пари на вятъра, помислете как изглежда вашата градина и каква украса й е нужна.

Понякога красотата се крие в малките и обикновени неща, в тези, които не блестят, но дават топлина и комфорт. Стара стълба, счупено гърне, речни камъни, малко потъмняло буренце, забравено менче, ръждясала кофа могат да бъдат прекрасни допълнения към градинския интериор.

След една разходка на брега на морето или по поречието на реката може да се почувствате богати. Пъстри камъчета, мидички или някое изгладено от водния натиск дърво са прекрасно освежаване за верандата или ще си паснат в някое кътче на градината ви.

От масивни камъни можете да направите виещо се стълбище по наклонената и стръмна част в двора ви. Така ще ви стане по-лесно и приятно да засаждате растения, изкачвайки се по тази пътека. А и ще спрете свличането на пръст при дъждове.

Старото колело, дето все ви пречи и от години се каните да го изхвърлите, ще заживее отново с малко боя. Накачете по него ярки саксии с висящи цветя. Сложете го на такова място в градината, че да бъде изненада за вас и вашите гости: зад някое дърво или храст, а може и пред гаража.
Градината обича изненади. Тя се смее като щастлива жена, когато е намерила покоя в себе си.

Не бързайте да махате с лека ръка на стария калдъръм и да го заменяте с модерни настилки. Нека да има нещо от древния дух на къщата и двора. Хората, които са минавали по старите плочници, са пазители на новите поколения.

Напълнете стария бакърен медник с пръст, посадете в него цветя или невисоко многогодишно растение.
В основата на ябълковото дърво направете кръг от камъни. Така старото дърво се откроява, придава му се значимост и се превръща в украшение. Засейте цветя около дървото, ще видите колко е красиво. Съчетанието на камък, дърво и земя ще ви допадне.

Не изхвърляйте прогнилата стълба от дядово време. Подпрете я до някое дърво в двора или на стената на стопанска постройка. Тъмният й кафяв цвят ще контрастира и радва окото. И, минавайки покрай нея, мечтайте за пътя нагоре.
Идеите са много, детайлите са това, без което вашата градина не може да диша.