Денят на полет на човек в Космоса

Денят на полет на човек в Космоса

На 12 април светът отбелязва Деня на авиацията и космонавтиката – паметна дата, посветена на първия полет на човек в Космоса – Юрий Гагарин. С онова историческо: „Поехали!“ започва нова ера в развитието на науката и усвояването на Космоса.

За първи път е обявен за празник с указ на Върховния съвет на СССР от 9 април 1962 г, а международен статут получава през 1968 г. на конференция на Международната авиационна федерация. От 2011 г. този ден има още едно название — Международен ден на полета на човек в Космоса (International Day of Human Space Flight). За това на 7 април 2011 г. на специално пленарно заседание на Генералната Асамблея на ООН, по инициатива на Русия е приета специална резолюция по повод 50-годишнината от първата стъпка в усвояване на космическото пространство.

Съавтори на тази резолюция стават повече от 60 държави. На 12 април 1961 г. гражданинът на Съветския съюз, старши лейтенант Юрий Гагарин, на борда на космическия кораб „Восток“ за първи път извършва орбитална обиколка на Земята и по този начин открива епохата на космическите полети.

Полетът, който трае само 108 минути, е мощен тласък в усвояването на Космоса. Името на Гагарин става известно в целия свят, а първият космонавт предсрочно получава звание майор и Герой на Съветския съюз. Известно е, че преди в космическия кораб да седне човек, в полет са били изпращани четириноги приятели на човека. През август 1960 г. съветския космически кораб с кучетата Белка и Стрелка на борда извършва 24-часов полет около земята.

Първият в историята на космонавтиката международен полет е на 15 юли 1975 г. – с двата кораба, съветския „Съюз 19“ и американският „Аполо“.
Днес край Земята обикалят десетки хиляди спътници, космически апарати кацнаха на Луната и донесоха оттам проби от лунна почва. Автоматични сонди кацаха на Марс и Венера, няколко апарата напуснаха пределите на Слънчевата система с послания към извънземните цивилизации.

Аполо 11 е първият пилотиран космически кораб от програмата Аполо на НАСА, който достига и каца на Луната, а Нийл Армстрог е първият човек, стъпил на Луната, на 20 юли 1969 г. Сега около този полет има много спекулации, които обвиват полета в загадки и съмнения.
И България има принос към космическите полети и космическата наука. Имаме и двама космонавти, летели в Космоса – Георги Иванов и Александър Александров.

Генералната Асамблея на ООН изразява дълбоката си убеденост в общата заинтересованост на човечеството за сътрудничество в изследването и използването на космическото пространство за мирни цели, за разширяване на мащабите на тази дейност. Колкото и разединено да е и до днес човечеството, 12 април е общ празник, който обединява миналото, настоящето и бъдещето на общия ни дом – Земята…