Деца разказаха „Приказка за България“ в навечерието на Трети март

Деца разказаха „Приказка за България“

Патриотичен концерт под наслов „Приказка за България“ изнесоха малките ученици от варненската детска градина „Христо Ботев“.
В навечерието на националния празник на България Трети март децата от предучилищна група „Делфинче“ поздравиха директори и учители от целия град. Малките ученици аплодираха директорът на детската градина Веска Янакиева и директорът по учебната част Елица Вълчева. Учители на дечицата са Калина Янакиева и Валентина Тончева, а музикален учител е Людмила Ковачева.

По стара народна традиция гостите на тържеството бяха посрещнати от домакините, пременени в национални носии, с погача и сол. Знаменосци, развели българския трикольор, приветстваха гостите преди началото на тържеството.

Стихове, посветени на любовта към родината и националните герои на България, взели участие в Априлското въстание – хайдути и воеводи; танц на фона на славната българска песен „Кой уши байрака“, патриотични песни – „Вятър ечи, Балкан стене“, „Стани, стани, юнак балкански“, и „Песен за връх Шипка“, прозвучаха по време на „Приказка за България“.

„Приказка за България“ е плод на цялостна работа на учителите и техните ученици – още от втора група децата добиват богати знания за Ботев и Левски. За нас е изключително важно да възпитаме у тях чувство за родолюбие. Всяка година отбелязваме рождението на Христо Ботев и обесването на Васил Левски. Децата обичат България – дори и да заминат далече, те ще се върнат отново, защото искат тяхната родина да пребъде във вековете“, коментира директорът на ДГ № 8 „Христо Ботев“ Веска Янакиева.

„Любовта към България се ражда от едно малко зрънце – към мама и татко, към родния дом, към родния край, докато прерасне в огромна любов към родината и поклон към героите, загинали за свободата на България. Децата обичат да им разказвам за хайдути и воеводи и сами, с голямо желание търсят материали за тях“, коментира Валентина Тончева, учител на дечицата от четвърта група.