Дафиновият лист – между легендите и фактите

Дафиновият лист

Коя от нас няма дафинов лист на рафта с подправките? Не можем да си представим готвенето без неговия специфичен аромат. Но дафиновият лист има и лечебни свойства. Много отдавна той е бил използван само за ароматизиране на водата. С вода, в която бил запарен дафинов лист, хората се миели преди да седнат на трапезата. Едва в първи век от нашата ера листата на лавровото дърво започнали да се използват като подправка, при това – в най-различни варианти. С него приготвяли пудинги и десерти, добавяли го към печените ябълки и фурми.

Родината на това дърво е Средиземноморието. Расте в Италия, Испания, Турция, Португалия и др. Дафиновото дърво се свързва с древна Елада и митичния образ на бог Аполон, символ на мъжка красота и сила.

Легендата

Прочутият Овидий в неговите „Метаморфози” разказва как Аполон, докато живял сред хората, се влюбил в нимфата Дафне и постоянно я преследвал. Веднъж, след като победил страшния Питон, Аполон срещнал младия бог на любовта Ерос с лък и стрели в колчана и му се надсмял: „Ей, хлапе, защо са ти лък и стрели? Да не си мислиш, че можеш да ме надвиеш в изкуството на стрелбата?”

Тази подигравка обидила Ерос и за да си отмъсти, той изстрелял две стрели. Първата – стрелата на любовта, пронизала самия Аполон, а втората – убиваща любовта, попаднала в Дафне. Оттогава Дафне бягала от Аполон и никакви молби и хитрости не можели да му помогнат. Измъчена от страданието и вечното преследване, Дафне се помолила на баща си Пеней и на Гея да отнемат човешкия й образ. Докато казала това, Дафне се превърнала в дръвче.

В памет на невъзможната си любов, от този момент Аполон започнал да носи на главата си венец от вечнозелени лаврови листа. В древна Елада листата от дафиновото дърво служели за украса на жилищата, за да освежават въздуха. В матраците зашивали дафинови клонки, за да сънуват пророчески сънища. Имало и поверие, че дафиновото дърво спасява от мълнии.

Известен е фактът, че римският император Тиберий имал обичай да си сложи лавровия венец, когато завали проливен дъжд с гръмотевици, и да се крие под леглото си. Дафиновото дърво се смятало за свещено, с венци от неговите клони украсявали главите на победителите в древна Елада. Векове наред тази традиция се запазва и в други страни, например в Англия. От думата „лавър” идва и думата „лауреат” – увенчан с лаврови клонки.

Полезни и лечебни свойства на дафиновия лист

• Дафиновият лист е преди всичко подправка със специфичен аромат. Това е резултат от етеричните масла, които съдържа.
• Съдържа много необходими микроелементи за човешкото здраве – калий, желязо, селен, цинк, мед.
• Съдържа също витамини от групите B, PP, A, C.
• Дафиновият лист е мощен антисептик.
• Лечебните му свойства са и в способността да предотвратява рака.
• Повишава имунитет. Притежава общоукрепващи организма свойства.
• Помага да се изведат токсините от организма.
• Подобрява храносмилането.
• Подобрява апетита.
• Дафиновият лист е полезен и в бита. Миризмата му гони молците и хлебарките. Само трябва да имате предвид, че става дума за пресни дафинови листа – сухите не вършат работа.
• Притежава пикочогонно действие.
• Помага против безсъние.
• Използва се широко в кулинарията за по-добро качество на ястията.
• Полезен е при захарен диабет, защото намалява количеството захар в кръвта.

Противопоказания

В големи количества дафиновият лист е противопоказан при бременност и кърмене. Внимателно трябва да се използва от хора със сърдечни заболявания, с болести на черния дроб и остри бъбречни заболявания. В големи дози дафиновият лист е отровен.

Как да изберем дафиновия лист?

Хубавото е, че дафиновият лист запазва всички полезни свойства и когато е изсушен (с изключение на молците). Не се губят етеричните му компоненти, нито антибактериалното действие.

Обърнете обаче внимание на външния вид на листата – по тях не трябва да има петна, такива листа са болни.

Най-добре се снабдете с дафинови листа на пазара по време на сезона. Няма сравнение с това, което се продава по магазините. Ароматът му наистина е невероятен.

Как да го съхраняваме?

Дафиновите листа, купени в пакетче, е най-добре да преместите в стъклен буркан, да го затворите плътно и да го държите в кухненския шкаф. Гледайте срока на годност, ако са престояли твърде дълго, иначе нагарчат.

Как да го използваме най-добре при готвене

Препоръчва се дафиновите листчета да се добавят в ястието преди края на готвенето, за да не загорчи. Даже по-добре ги добавете за кратко, а после ги извадете – така се улавят най-нежните нотки на аромата им.

Още начини за използване

1. Ако ви притеснява неприятен дъх от устата или имате възпалителен процес в тази област (стоматит или гингивит – възпаление на венците), подъвчете няколко пъти на ден 1 дафиново листче, след което в продължение на част не яжте и не пийте нищо.

2. Ако детето ви е лесно възбудимо и трудно заспива, зашийте няколко дафинови листа във възглавничката му – това действа много успокояващо.
Дафиновите листа могат да се използват за дезинфекция на помещение, в което се намира болен човек; за това трябва няколко листа да се попарят във вряща вода, да постоят в нея 15 минути и после водата да се излее в чинийка или купичка. Скоро стаята ще се изпълни с аромат на дафинов лист и ще бъде изчистена от болестотворните бактерии.
3. Запарка от дафинов лист за вътрешен прием:
10 средни дафинови листа се заливат три чаени чаши вряла вода, оставят се в нея в продължение на 3 часа и се пие по половин чаша три пъти на ден като средство, което понижава захарта при диабет, като противовъзпалително средство при ревматоиден артрит и като антибактериално и имуностимулиращо средство при различни болести.
4. Дафиново масло: 1,5 супени лъжици накълцани дафинови листа се заливат с една чаена чаша рафинирано растително масло, държи се в тъмно прохладно място (но не в хладилник) в продължение на една седмица. Прецежда се и може да се използва външно за възпалителни кожни заболявания (включително и при загнояване), при подсичане и декубитални рани.
5. Запарка от дафинов лист за външно приложение: 30 дафинови листа се кипват в една чаена чаша вряла вода, след това се изчаква три часа. Течността се излива в леген с топла вода и се прави вана за краката (в продължение на 10 минути) – помага при силно изпотяване на краката и при неприятен мирис.