Да започнем подготовката на разсадите навреме

Да започнем подготовката на разсадите навремеДойде ли февруари, това значи, че е време да започнем да подготвяме предварителното засяване на културите. Названието на месеца идва от латинската дума februarius и означава месец на пречистването – в древния Рим са пренасяли жертви, за да се освободят и изчистят от греховете. Обичащите градинарството го свързват с началото на новите надежди.
За градинаря любител е времето на големите планове и подготовка. Това е процес, който не е за подценяване – трябва да се започне навреме и да се извърши правилно, за да няма разочарования през лятото и есента.
Да припомним, че е добре да се води дневник, който ще ни помогне да се ориентираме в това, което сме направили предните години и да избегнем грешки.
С какво да започнем и на какво да обърнем внимание преди да започнем с посева на разсадите.

Направете списък на културите
Градинарите любители четат постоянно за новите сортове семена, появили се на пазара, въодушевяват се от опитите на колегите си и са в постоянно търсене на нови и изненадващи модерни растения.
Желанието да се засадят колкото може повече непознати култури е толкова предизвикателно, че повечето от нас лесно забравят дали мястото за посяване е достатъчно, или климатичните особености са благоприятни. Затова е важно да не се втурваме да купуваме каквото ни попадне, а да изберем внимателно семената и сортовете за разсад. На начинаещите се препоръчва да започнат с отглеждането на летни цветя и зеленчуци в по-малки количества, за да могат да наберат опит и знания. Напишете списък и се опитайте да не се отклонявате от него поне първата година, ако това е възможно.

Проверка за кълняемост в домашни условия
От предни години остават семена в пакетчетата, които сме купили, както и тези, които сме изсушили миналия сезон. Ако се съмняваме в качеството или в срока на годност на семената, е хубаво да се направи проба за кълняемост и то в началото на февруари. Няма нищо сложно да си направим една домашна лабораторна проверка. На дъното на чинийка или някакъв съд сложете няколко пласта мека хартия и я навлажнете. Обикновено в повечето упътвания се пише за проба на около 50 семена, за да се изчисли бързо процентът на кълняемост, но това едва ли е необходимо, ако ще засяваме малки площи. Сложете внимателно семената на мократа хартия и покрийте със стъклен похлупак, хартия или найлон. Температурата в стаята не трябва да бъде повече от 20 – 22 градуса. Семената покълват бързо – за някои са достатъчни няколко дни, на други малко повече от седмица.

Не съхранявайте дълги години копър, магданоз и целина – те са негодни след около две години. Марулята има кълняемост до 4 години, а фасулът и чушките до 5. Известно е, че при правилно съхранение тиквените семки, краставиците и доматите издържат до 8 години.

Подходяща почва и формички за разсад
Модерно е да се купуват готови форми за разсад, табли с малки или големи гнезда, без дъно или с щанцовани дупки, с отводняване, с повдигащи крачета и какво ли още не. В същото време има стари и изпитани формички за разсад като кофички от кисело мляко, пластмасови чинийки, останали след покупката на месо или готова храна.
Днес е много популярно да се мисли и действа екологично, затова опаковките от „тетра пак“ – кутии и опаковки за мляко, плодови сокове, са алтернатива на купените в магазина формички. Не са малко хората, които събират картонените рула от тоалетната хартия – формата и размерът им са напълно подходящи за разсад. Може дори да се направят саксийки от стари вестници или картон, знае се, че хартиената основа дава добра и устойчива влажност, както и предпазва от спарване и мухлясване.

Почвата се подготвя предварително – в никакъв случай не се взема само ей така тежка и набита пръст направо от градината. Сместа трябва да е рохкава, ронлива, да изтича през пръстите ни, да бъде обемна, да има въздух, както и да не съдържа плевели или причинители на болести, които ще поразят крехките стръкчета.
Почвената смес обикновено се прави в съотношение 50 на 50 процента оборска тор и почва. Много градинари добавят и пясък, за да се постигне дренажен ефект.

Купувайте семена с приятели
Да се планира заедно с приятели, които имат същата градинарска страст като нас, е приятно и обогатяващо занимание. От една страна, е добре за общуването – имаме с кого да обсъждаме плановете си и можем да получим съвет. А от друга страна, това е начин да се обмени опит и да се спестят пари.
Наистина не си струва сами да купуваме семена в големи количества и опаковки, ако можем да ги разделим с някой друг. Или вместо да отглеждаме разсад от десетки различни сортове, по-ефективно е да засеем ние нещо определено, а приятелите ни друго и после да си разделим поникналите разсади. Освен това спестяваме и време, и място.

През февруари започва истинската градинарска работа. Прецизността в избора на семена, формички за засаждане и почвена смес ще ни гарантира успех през лятото и есента.