Да повишим самооценката си, или принципът на победителя

Да повишим самооценката си, или принципът на победителя

Самооценката е един от най-мощните инструменти в арсенала на всеки човек. С нейна помощ може да уловите птица в полет или цял живот да гледате кокошки. Самооценката може да помогне да постигнете успех или да ви тикне в най-дълбоката яма, в която да останете сами с мечтите си. Eто какво разказва един предприемач:

„Някога работех като управител в магазин на Pierre Cardin и една млада жена буквално се „влюби” в рокля от новата колекция. Тя я премери и попита приятелката си как й стои. Всичко, което чу от тази приятелка, беше че роклята не е за нейната фигура, изброяване на недостатъците на роклята и тялото й – а бе, това въобще не е нейното облекло.

Обаче аз като мъж мога да кажа, че това беше един от малкото случаи, когато жената украсява дрехата. Пред мен стоеше красива, женствена и свободолюбива дама, която иска да завоюва. Девойката вече си тръгваше, в пълно разочарование от себе си, не от роклята. Може би тя никога повече нямаше да носи рокли, ако аз не бях й предложил отстъпка, при условие, че дойде на другия ден сама. В крайна сметка роклята беше продадена, младата жена отново доби увереност в своята неотразимост и всички останахме доволни и щастливи.

С тази история искам да ви кажа, че самооценката е чувство, което може да бъде управлявано. И вие решавате кой ще прави това – вие самите или околните.“

Зигмунд Фройд има една хубава мисъл за илюстрация: „Преди да диагностицирате своята депресия и занижена самооценка, убедете се, че не сте обкръжени от идиоти.
Ако искате да се научите да управлявате собствената си самооценка и да я направите независима от околния свят – запомнете тези пет начина.

Създавайте си уникалност

Огледайте се какво ви обкръжава? Какви предмети и вещи? В повечето случаи това са обикновени стандартни атрибути от всекидневието. По този начин във вашето подсъзнание се заражда мисълта, че и вие сте от онази сива маса, в която няма нищо необикновено, а значи – и вие сте в това мнозинство.

Стига обаче да си купите оранжева купа, нещо необичайно за офиса или ексклузивен калъф за таблета, в подсъзнанието ви се появява нов файл с гриф „нестандартно”. Именно този файл дава команда на вашата самоценка да расте. Всеки път, когато тези вещи ви попаднат пред очите, самооценката ви расте и така се утвърждава на по-високо равнище.

Спортувайте

Не един психолог доказва уникалността на този начин. Когато се занимавате със спорт, в подсъзнанието неволно се заражда картинка на човек, който създава сам себе си. Без значение е видът на спорта и колко е интензивен, важното е, че спортуват силните духом. А следва, че вие сте волеви и целеустремени, вие вече сте в авангарда.

Най-важното – след спортуването си кажете колко сте добри, направете си комплимент и си благодарете, че работите за красотата и здравето си.

Приемайте критиката

Важно е да сте наясно, че критиката може да е конструктивна и вкусова. Например – вие слушате поп музика и някакъв любител на чалгата започва да ви се присмива. Или някоя дружка, която не излиза от дискотеките, ви критикува за „скучния” ви начин на живот. Това е критика според вкуса.

Ако вашите вкусове са различни от тези на някои познати, това вече говори за вашата уникалност. И така е за всичко, като почнем от външния вид и завършим с начина на живот. А каква е конструктивната критика? Рядко се среща, защото малко хора са способни на това. Например – вие пеете в караоке заведението и се имате за звезда; влиза Лили Иванова и ви казва – като цяло е добре, но ето този пасаж изпей по-тихо, а тук удължи звука и ще се получи!

Критиката е конструктивна, когато авторитетен човек в своята сфера ви казва какво да направите, за да подобрите нещата. На този подход е полезно да обърнете внимание и да си направите изводи, а останалото е просто несъответствие на вкусовете.

Сравнявайте се с най-добрите

Човек обикновено се сравнява с другите, с техните успехи и достижения. Когато се сравнявате с по-слабите, вие рискувате не просто да останете на предишното равнище на самооценка, но и да се спуснете надолу. Даже няма да усетите как става това.

Когато обаче се сравнявате с по-силните и успели хора, започвате да се ориентирате в техните силни и даже слаби страни, намирате и общи черти и качества с тези хора.
Спомнете си, в детството си сигурно сте искали да приличате на някого, вдъхновявали сте се от успехите му. Това дава криле.

Помнете постиженията си

За да повишите самооценката си, е необходимо да видите и почувствате своята сила и уникалност. Как се прави това? Много просто.
Вземете лист и напишете всички свои постижения, всички свои победи – от малките до големите.
Напишете след това какви ваши качества са ви помогнали за тези успехи.

Списъкът може да бъде продължаван всеки път, когато успеете в нещо. По този начин ще видите, че притежавате качества, за които другите мечтаят. Ще почувствате отново онова сладко чувство, което сте изпитали в момента на победата в определена ситуация, над обстоятелствата и над самите себе си. Всеки човек е уникален по своему, а вие – още повече. Помнете това и самооценката ви винаги ще бъде на висота.

Всеки път, когато усетите несигурност в себе си или срив в самооценката си, спомнете си тези правила и ги осмислете още веднъж. Така ще получите енергиен заряд и позитивна нагласа.
И помнете, няма други на света като вас!