Да повишим IQ-то си с 23%. Ето как

Да повишим IQ-то си с 23%. Ето как

Прието е да се смята, че високият коефициент IQ е признак на гениалност. Има много тестове и в интернет за проверка на този коефициент. Всеки може да се пробва и да види какъв е резултатът. Според учени IQ може да се повиши с един простичък метод, при това с цели 23%. Става дума за медитацията, твърдят специалисти.

Интелигентността е два вида – кристална и флуидна (подвижна). Кристалната е нашата способност да приемаме информация, навици и опит, придобити по-рано. Този интелект се увеличава с възрастта и е високо ценен в Източната култура. Подвижният интелект е способността да се решават нови задачи и да се прилага логиката в сложни ситуации. Този тип интелект не е свързан с обема на знания, той зависи от креативните и иновационни способности и стратегическото мислене.

Мнозина са наясно с това как могат да увеличат кристалната интелигентност: нужно е много да се чете, да се слушат полезни беседи, като цяло постоянно човек да се учи и образова. Подвижният интелект обаче не е свързан с факти и цифри. Това е способността да работиш над нещо ново и неизвестно.

Преди време се смяташе, че подвижният интелект е вродена черта, която не може да се придобива или усъвършенства. Скорошни изследвания обаче доказват, че има способ значително да се повиши подвижният интелект и показателите на IQ. И този способ е медитацията. Тя не само влияе благотворно на психическото здраве, но и намалява нивото на стреса, подобрява настроението и способства за емоционалното равновесие. И ни прави по-умни. И това не са само думи.

Психологът и физиолог д-р Зигфрид Отмер в продължение на 30 години изследва влиянието на медитацията върху интелекта на човека. Онези, които практикуват медитация, демонстрират подобряване на показателите на IQ с 23%. Положителни изменения в IQ понякога се наблюдавали и у тези, което не практукуват медитация. Повторно изследване обаче, проведено година след първото, показало, че у медитиращите участници позитивните изменения са дългосрочни. У тях се наблюдавало още подобряване на креативността и концентрацията.

Защо медитацията подобрява IQ? Основната причина е в това, че тази практика забавя активността на мозъка. Когато мозъчните вълни се променят, се повишава пластичността на мозъка и способността за самостоятелна реорганизация. По време на медицатия ние фокусираме вниманието си върху дишането, музиката или мантрите и по този начин даваме на мозъка почивка. Позволяваме му да отдъхне, а в замяна на това той започва да работи по-добре.

Важен е фактът, че участниците във въпросното изследване, демонстрирали повишение на IQ, не били йоги: положителните резултати се наблюдавали у тях още 4 дни след прилагането на медитационната практика. Участниците медитирали по 20 минути на ден, колкото обикновено губим за закуска или обяд. За 4 дни те изгубили за медитация всичко на всичко по 80 минути.

Класическата медитация е проста: вие седите със затворени очи и фокусирате вниманието си върху дишането. Може да медитирате в тишина или да си пуснете спокойна класическа музика или звуци от природата. Смята се, че за достигане на положителен ефект върху здравето и интелекта е нужно да се медитира не по-малко от 12 минути на ден.

Всекидневните кратковременни медитации са далеч по-полезни от продължителните практики, които се изпълняват два пъти в седмицата или от време навреме. Началото на новата година е най-подходящото време за това да започнете да се грижите за здравето и интелекта си. Дайте на мозъка си да отпочине и той ще ви превърне в гений, казват учените.

(По материали от чуждестранния печат)