Да подредим жилището си в английски стил

Да подредим жилището си в английски стилИзобилие на естествена дървесина и висококачествени мебели, тапети с изискан рисунък и луксозни тъкани, уютни килими и вечерни срещи около камината – ако това ви е приятно, бихте могли да решите дома си в английски стил.
Такъв интериор изглежда най-ефектно в големите извънградски пространства, където ще има достатъчно място за многобройните декоративни детайли и можете да се порадвате на истински „жив” огън от камината.

Но английският стил е напълно подходящ и за малки жилища. Лондонските апартаменти също не могат да се похвалят с голяма квадратура. В този случай изходът е лесен – повече въздух и по-малко предмети. А основните атрибути в обзавеждането и в двата случая са еднакви.

Задължителен елемент
Холът на британския дом е направо невъзможен без камина. Това е и атмосфера, и уважение към традициите. Освен това, именно около камината се разгръща планирането на тази основна стая в жилището. Основният принцип е балансираната симетрия. Камината и нейният комин най-често са високи, облицовани с гранит, мрамор или резбовано дърво.

Естествената дървесина е още един важен елемент на английския стил. Бюфетите, шкафчетата, столовете, масите, бюрото и диваните – всички са с високо качество, направени от дъб, орех или даже от махагон. Той, заедно с впечатляващите с красотата си тъкани, били доставян от многобройните задокеански колонии.

Най-важното
Що се отнася до детайлите, те отговарят на цялата обстановка и винаги са изискани и сложни.
Подовете са от масивно дърво или реден паркет. Фигурите като „елха” или „рибена кост” са много привични за англичаните, както и у нас в по-старите жилища. Смята се, че те са възникнали като имитация на декоративната тухлена зидария, с която украсявали домовете и църквите. В съчетание с дървото отделните помещения се оформят с керамични плочки с различна форма, цвят и дизайн.

Декорацията на стените е много разнообразна. Ако ролята им е да служат за неутрален фон на картините и снимките, те се боядисват или облепват с тапети в ненатрапчиво райе или с дребни рисунки. Ако, обратно – решите те да са основният акцент в интериора, повърхността им се откроява чрез активни орнаменти и богат декор – корнизи, молдинги и различни декоративни панели.

Таванът
Таванът е не по-малко важна, а понякога и основна част от английския интериор. Може да бъде гладък и боядисан, в съчетание с богато декорирани стени. Или пък сложен и с кесонни панели като подкрепа на декоративните панели на стените.
Кесон в превод от френски означава „кутия”. Всъщност това са квадратни или многоъгълни удълбочавания на тавана, които се получават с кръстосване на гредите. Познати са като украса още от древността.

Съвременните кесони най-често са изцяло декоративни елементи, които са един от вариантите за окачен таван.
Единственото противопоказание за този ефектен декор на дома е височината на тавана – ако тя е под 2,5-2,7 м, по-добре се откажете от това архитектурно излишество и изберете обикновен гладък таван. Ако пространството го позволява, остава само да изберете подходящия дизайн и материалите за изпълнението му.

Добрата гипсова мазилка може да даде на тавана завършения класически вид. Нейният цвят пък ще допълни необходимата атмосфера за вашето „английско жилище”. Тъмните нюанси ще направят помещението по-камерно и затворено, светлите ще повдигнат зрително тавана и ще разширят пространството. От своя страна, съчетаването на контрастни нюанси ще създаде допълнителен акцент и динамика в интериора.

Но най-важното правило е всичко да изглежда естествено и уместно, така че да се чувствате добре в дома си.