Да подредим гардероба и да изхвърлим ненужното

Да подредим гардероба и да изхвърлим ненужнотоС всеки изминал месец гардеробът ни става все по-наблъскан с дрехи, трудно можем да намерим това, което търсим, а дори и да го открием, започваме да се чудим дали е модно, или не.
И все махваме с ръка и отлагаме да се освободим от ненужните дрехи, като си мислим, че и това може да ми потрябва някой ден. Времето си върви и вратите на гардероба се затварят все по-трудно, купчините дрехи се увеличават, а роклите и блузите, метнати на някой стол, стават повече и повече.
Позната история за много от нас.

Как да се справим с хаоса, който се е настанил в нашия собствен гардероб?

Извадете всичко
Опитът да се подрежда поетапно – рафт след рафт, чекмедже след чекмедже, не е ефективен и добър метод. Най-успешно можем да подредим и освободим гардероба от ненужните дрехи като извадим всичко навън.
Само внимавайте с чорапите и бельото – не ги обърквайте с дрехи, защото сортирането им ще ви отнеме ценно време.

Сортирайте решително
Не се колебайте да изхвърлите всички стари и накъсани дрехи, с петна от пот, вино или храна, които не могат да се изперат по никакъв начин.
Не се поддавайте на носталгични настроения, че ето тази червена поличка сте я носили преди 10 година по време на отпуската или пък, че блузката с къдричките е подарък от мъжа ви. Всичко старо трябва да се изхвърли.

Излезлите от мода дрехи
Това е група сама за себе си. Защото винаги има останала дрешка, която не сме успели да облечем, възможно е дори да бъде още с етикетчето си. Помислете дали моделът е актуален, дали цветът е подходящ, или ако се облечете с дрехата, дали няма да изглеждате старомодна.
Някои видове дрехи особено палта, шлифери и якета имат кратък живот, модните линии на връхните дрехи и десените се менят бързо.

Размерът се променя
Една приятелка все се шегуваше, че дрехите се свивали от прането. Тя иронизираше себе си и постоянните си проблеми е килограмите. Истина е, че с годините се променя и размерът на дрехите ни. Настъпват изменения в скелета, талията се увеличава с по някой друг сантиметър, ханшът не е този, който сме имали, когато бяхме на 20 години.
Ако имате дрехи, които обичате и заради които сте решили да смъкнете няколко килограма, тогава ги запазете с надежда за по-елегантна фигура.
Бъдете внимателни – не е добър вариант да се натрупват дрехи, които не ни пасват на тялото.

Официалните рокли
И тях ги има по закачалките в гардероба или са прибрани в някой кашон на тавана, или в мазата. Рокли за по-специални случаи – сватба, юбилейно тържество, среща на випуска, Нова година и какви ли още поводи. Обикновено тези рокли са скъпи, но и техният живот също е кратък. А и нима ще чакаме пак някое голямо тържество.
Едва ли, защото съм сигурна, че ще поискаме да си купим новичка и свежа рокля.

Бельото и чорапите
Тук действително ни трябва много решителност. Бельото – сутиени и пликчета, винаги трябва да се отличава със свежест и елегантност. Изхвърляйте, без да ви мигне окото, всичко старо и захабено.
Не съжалявайте, ако не намерите еша на любимия си чифт бели чорапки. Известно ни е, че чорапите имат свойството на изчезват след пране – пускаш уж два сини чорапа в пералнята, а след прането, когато започнеш да сортираш, единият липсва. Имах една позната, която регистрира майтапчийска група във фейса „Кой взе втория чорап.“ И имаше около 200 последователи.

Дрехите, които ще изхвърляте, но са все още здрави и могат да се носят, предайте в някоя хуманитарна организация.
За старите не се колебайте, просто се освободете от тях.
И застанете пред подредения си гардероб и се порадвайте на реда и чистотата, които царят там.