Да почистим съдовете и хладилника с бакпулвер

Да почистим съдовете и хладилника с бакпулверАстма и алергични реакции измъчват все повече хора в съвременното общество. Всеки търси алтернативни и екологични методи, които не дразнят кожата, лигавицата и дихателните пътища. И по тази причина хората масово търсят изпитани средства за почистване като сода бикарбонат, оцет, сол, които щадят здравето и на малки, и на възрастни. Ето няколко начина да използваме бакпулвера като екологично средство в почистването на кухнята.

Бакпулверът е познат в готварството и се използва за бухване на сладкиши. Той е комбинация на основа и киселина, а съдържанието му е сода за хляб (натриев бикарбонат) и лимонтузу (винена киселина). Именно тази химична характеристика го прави успешно средство за почистване на захабени съдове.

Ето няколко начина да използваме бакпулвера като екологично средство в почистването на кухнята.

Премахва миризмата в хладилника
Хладилникът с годините остарява, понякога дори и след почистване се чувства силен и неприятен мирис. Смесете 1 – 2 ч. л. бакпулвер с вода в пластмасова бутилка с пулверизатор или в дълбока купа. Напръскайте с разтвора или забършете с навлажнена кърпа.
Ако все още има неприятен мирис, на 2 – 3 места в хладилника сложете малки дълбоки панички с разтворен във вода бакпулвер. Оставете ги за 24 часа и миризмата ще изчезне.

За измиване на ръце
Когато белим или режем чесън или лук, колкото и да си мием ръцете след това с ароматни сапуни, все остава лек и неприятен мирис под ноктите или в самите пори на кожата. Намокрете ръцете си и изсипете в шепите си само една лъжичка бикарбонат. Разтъркайте хубаво няколко пъти и измийте ръцете си.

Мазни съдове
Накиснете тенджерата или тигана, по които с времето е полепнала много мазнина, за една нощ в гореща вода с разтворени в нея 2 лъжички бакпулвер. На следващия ден изтъркайте внимателно с гъбичка.
По същия начин може да измиете захабени съдове от йенско стъкло или даже чаши.

Плодове и зеленчуци
По кората на плодовете, както и по повърхността на зеленчуците често има останали химични вещества, които се използват при обработката на хранителните продукти с цел да издържат по-дълго при транспортиране или в магазинната мрежа.
Сложете ги в дълбок съд със студена вода, в който предварително сте разтворили малко бакпулвер.
Нека да стоят накиснати около 10 минути. След това ги изплакнете.

Микровълновата печка и фурната
Навлажнете мека гъбичка и посипете върху нея бакпулвер. Изтъркайте вътрешността на печката, забършете с чиста навлажнена мека кърпа. Можете да използвате разтвор в шише с пулверизатор, забършете със суха кърпа.

За скарата и котлона
Скарата за барбекю се чисти лесно, като направим смес от бакпулвер и вода. Намажете металната решетка, а после използвайте телена или по-груба четка, за да падне мазнината.
Със същата смес може да почистите около котлоните и да премахнете тъмните петна и мазни обръчи около тях.