Да пием вода – но колко?

Да пием вода – но колко?Според специалистите дневната норма за пиене на вода при здрав човек е 2 литра. Но не се опитвайте да я изпиете наведнъж, защото не е ясно дали бъбреците ви ще се справят с такова натоварване. Потребностите на всеки организъм са различни, а необходимото количество течност е индивидуален показател.

Учените твърдят, че за всеки приети с храната 1000 Ккал трябва да се изпие литър вода. Разбира се, голяма част от дневната норма – до 60 процента, организмът получава от храната. А в горещо време бъбреците отдават около 1 литър течност и това е независимо от изпитото количество вода или друга течност.

Задължително пийте вода сутринта след сън и вечер, преди да си легнете. През деня трябва да се изпие чаша вода около 30 минути преди хранене. Ако сте яли например ябълка или сте пили друга течност в това време, не е задължително да пиете и вода. Запомнете – ако имате проблеми със стомаха или червата, по-добре е да пиете топла вода. Сутрин тя действа тонизиращо, а вечер успокояващо, подпомага храносмилането и възстановяването на силите на организма. Водата, която пиете преди хранене, пречиства стомаха и възбужда апетита.