Да организираме караоке вечер с приятели

Да организираме караоке вечер с приятелиКараоке е не само развлечение, но и една от най-съвременните форми на хоби, което набира все повече почитатели. Нали знаем, че който пее, зло не мисли. Една такава вечер дава нов стимул, зарежда с енергия, освобождава натрупаната в тялото умора, а на душата става леко и светло. Но като всяко развлекателно мероприятие изисква подготовка и обмисляне, организация и фантазия. Ето един примерен план, който е гъвкав и може да се нагоди според публиката и участниците.

Изберете конкретна тема
Темата е водеща и определяща за успеха на вечерта. От нея зависят и подборът на участниците, украсата, както и менюто. Обикновено се избира само един изпълнител, група, период от време, както и език, на който ще се пее. Независимо на кой изпълнител или група се спираме, трябва да помислим и за интересни събития от живота на звездата, да имаме и занимателни въпроси за кариерата, както и символични майтапчийски награди. Предварително трябва да подберем песните и текстовете, за да не се получи ненужна суетня пред компютъра и техниката за озвучаване.

Помислете за обстановката
Атмосферата на караоке празника има значение за повдигане градуса на настроението, създава силно усещане, че се намираме в конкретна среда и време. Ако ще организираме латино вечер, то би трябвало да присъстват ярките цветове, малко от екзотиката на плажа, понякога разноцветни гирлянди или мигащи лампички вършат прекрасна работа.
Ако изберем френския шансон, ще ни трябва нещо парижко, повечко бомбета, шапки, шалове като декор. За руска вечер е достатъчен самовар, аромат на руски черен чай. За класическа вечер на „Щурците“ или „Сигнал“ може да направим представяне на техни плочи, плакати и други типични за времето детайли.

Необходимо ни е достатъчно пространство, когато се пее, независимо дали ще е солово или хорово изпълнението. Участниците стоят прави, танцуват, разпускат и пускат на свобода гласа и емоциите си. Пренареждането на мебелите и освобождаването на терен за танци и щуреене е наложително. Иначе ще изпаднем в ситуация, когато сме насядали около масата, пълним чашите с алкохол и не след дълго ще забравим за веселия музикален празник и ще започнем да обсъждаме пак всекидневните проблеми.

Подберете гостите си
Гостите, които каним, трябва да имат сродни интереси, да познават добре музикалния стил или да са любопитни да научат нещо ново и различно. Възрастта е също от значение. Не е удачно да съберем на едно място около масата за хранене или импровизирания дансинг хора, които имат голяма разлика помежду си и то не едно или две поколения. Нека не забравяме азбучната истина: „ти си твоето поколение“. Да, напълно съвместими са и различни възрастови групи, но за това трябва да има обединителна идея: да са фенове на определен музикален стил, да имат сходно образование или да работят в една и съща област. На подобни вечеринки е важно да участват всички, да няма притеснение, че някой ще се изложи с гласовите си качества.
Нали затова се събираме – да ни бъде весело и да зарадваме душата си. Както и да потанцуваме.

Менюто и облеклото
С избора на менюто може да удивите и гостите с най-изтънчен вкус. Кухнята се мени, сами знаем, че всяко историческо време има своите типични ястия и правила. На караоке за стари градски песни ще върви бяло сладко, ако ще купонясваме с рок, подхождат бира и мезе, на руска вечер – хайвер, на латино караоке трябва да има тортила, на ориенталска музика – пита с хумус.
Понякога хората, които каним, са креативни и са готови на още по-нестандартни предложения. Дрескодът у нас все още навлиза с плахи стъпки на подобни събирания, но, независимо от първоначалното учудване, се харесва на хората. Да сме облечени в стила на определена епоха само ще придаде очарование и неповторимост на вечерта.

Интересна покана
Формите за покана са различни – от устна и неформална, до графично подготвена на хартия, по мейл или под формата на скрита, тайна група в някоя от социалните медии. Колкото и да твърдим, че импровизираните мероприятия са добри, една обмислена покана с интригуващ текст и илюстрация ще накара приятелите ви също да имат предварителна нагласа за предстоящото караоке.