Да научим децата да се хранят правилно

Да научим децата да се хранят правилно

Няма родител, който би пожелал лошо за детето си. Но защо с всяка година расте броят на децата, склони към затлъстяване? Много е важно от най-ранно детство да се формират навиците за правилно хранене – тогава човек по-лесно ги запазва за цял живот. И нещо повече – превишеното тегло в детска възраст може да е причина за сериозни заболявания. Така че – нека започнем хранителното възпитание навреме. Ето няколко важни момента в този процес:

Да бъде вкусно и полезно

За да не се налага някой ден рожбите ни да пазят диети или да се претоварват в залите за фитнес, трябва да ги научим на правилен режим на хранене. Това обаче понякога не е лесно, ако детето упорито не иска да яде супа например, или зеленчуци на пара.

Как да се справим в такива ситуации? Важно е някак да обясним на детето, че полезното може да е не само вкусно, ами много вкусно. В най-ранна възраст то даже няма да разбира понятието „вкусно”, затова от вас зависи как му поднасяте храната – така, че да я възприеме и да му хареса от самото начало.

Махнете фастфуда

Мда-а, лесно е да се каже. Всички деца обожават бургерите и пържените картофки. Ако няма как въобще да изключите от менюто им подобна храна, ограничете я до минимум, да кажем – до веднъж месечно. Освен това можете да приготвяте същите тези бургери в домашни условия – от истинско месо и от нормален хляб, а не от онези безумни полуфабрикати, с които ни тъпчат в ресторантите за бързо хранене. Като добавите към това пресни зеленчуци от тези, които детето ви обича, нещата ще се подредят.

Красивото оформление е залог за успех

Ако детето ви е решило, че не обича яйца, можете да го изненадате с красиво оформено яйце-гъбка или омлет, върху който има „изрисувана” с домати и маслини усмивка (впрегнете въображението си и то ще ви подскаже много различни начини ). Няма да усетите как хлапето ще омете порцията.

Отказва упорито да яде супа? Сложете в нея това, което му харесва – обикновено децата обичат в чинийката да плават едро нарязани моркови или червен боб. Опитайте се да си изясните какви продукти яде детето ви с най-голямо желание и ги добавяйте в супата. Този съвет може да се приложи за всеки вид ястие.

Може и сладкиши, но с мярка

Помнете – от сладкото се повреждат зъбите и се трупат килограми. Но има много естествени десерти, които със сигурност се харесват на всички – например печена тиква с мед или печени ябълки с канела. Постарайте се да правите сладкишите за своите деца у дома – това ще ги спаси от подсладителите и хилядите вредни Е-та, с които са пълни десертите в магазините. Освен това, има ли нещо по-вкусно от това, което мама е приготвила? Дори да сте много заети, не пестете време за това детско удоволствие.

Давайте личен пример

Важен момент – ако се опитвате да храните децата си с полезна храна, а самите вие в това време предпочитате „забранените плодове”, ефектът от вашия опит за възпитание ще е нулев. Родителите трябва да са пример за децата си!