Цялата истина за домашното избелване на зъбите

Цялата истина за домашното избелване на зъбите

В преследването на красива усмивка мнозина са готови да отидат на всякакви жертви, в това число на експерименти с домашно избелване на зъбите. Руският проф. Андрей Акулович изяснява пред elle.ru доколко ефективно и главното – безопасно, може да бъде осветляванета на емайла в домашни условия.

«Искам веднага да отбележа, че избелването, дори то да се провежда самостоятелно у дома, трябва да преминава задължително с използването на специални продукти – избелващи зъбни пасти и ленти. Никакви народни средства от рода на сода или лимонов сок няма да имат аналогичен ефект. Освен това тяхното използване е много вероятно да доведе до механично увреждане на емайла”, казва проф. Акулович.

И допълва, че една от важните задачи на домашното избелване се явява задържането на резултата, получен при професионална процедура. „Ще кажа нещо повече, а именно, че без домашното избелване дори най-качественото клинично избелване бързо ще отиде в историята”, уточнява експертът.

Той препоръчва да не се използват високоабразивни зъбни пасти — те действително добре осветляват зъбите, но след тях емайлът може да стане чувствителен заради някакви невидими увреждания. Също така важно е да се помни, че нито едно избелващо средство не трябва да се употребява на постоянна основа: специалната паста за осветляване на зъбния емайл може да се препоръча за използване примерно за един месец, а след това за 2 – 3 месеца трябва да се направи пауза и да се премине на обичайна паста. Същото се нуждае и за лентите, особено ако те са направени на основата на различни пероксиди.

Важно е винаги да се помни, че всички неудачи в избелването – професионално или домашно, по правило произтичат от недостиг на знания. Проф. Акулович твърди, че днешното избелване на зъбите е на кардинално ново ниво и е станало по-безопасно, отколкото преди няколко години. Последната препоръка: не се доверявайте на народните рецепти и ползвайте само качествени, одобрени от стоматологията средства.