Чудесата на Израел

Чудесата на Израел

Тази земя се смята за свещена за три големи световни религии – юдаизма, християнството и исляма. Центърът на един от най-новите религиозни култове също се намира тук – може би местният въздух провокира мистични откровения. Ето най-интересните места, които можете да посетите в Израел:

Стената на плача

Изследователите предполагат, че това название е измислено от арабите, които видели как евреите оплакват тук съдбата на народа си. Мястото е било свято за юдеите – тук се е намирал храм, посветен на единния Бог. Първият, построен от Соломон, е бил разрушен от вавилонския владетел Навуходоносор.

Храмът бил възстановен, но после го разгромили римляните. Всичко, което е останало, е западната стена с дължина 488 м. Стена на плача наричат открития 57-метров участък. Юдеите идвали да се молят пред стената. Тези, които нямали възможност, предавали писма с молби и молитви.

Така се зародил обичаят да се поставят бележки в стената. Сега тук всички оставят послания, без значение от коя вяра са. Два пъти в годината всички бележки се изваждат от стената и се закопават наблизо – на Елеонския хълм.

Пещерата Авшалом

Най-голямата сталактитова и сталакмитова пещева в Израел е била открита случайно през май 1968 г. при добиване на чакъл в планината Хаар Тув на височина 385 м. След поредния взрив в кариерата се открила неголяма дупка, на което място по-късно направили входа към пещерата.

На площ от 4800 м2 са разположени различни видове сталактити и сталакмити, чиято възраст според учените е до 5 милиона години. От 1975 г. тук са разрешени екскурзии на туристи. Образуването на сталактити и сталагмити продължава и до днес, затова посетителите нямат право да ги пипат с ръце.

Юдейската пустиня

Площта на най-малката пустиня в Израел е само 22 кв. км, останалата й част е в Йордания и Палестина. Названието й е свързано с потомците на Юда – един от 12-те синове на Яков, от които, според Свещеното писание, е произлязъл израелският народ.

Мястото станало убежище за отшелници и бунтовници – бъдещият еврейски цар Давид се укривал тук от цар Саул. Пак тук, в една от пещерите, живял до 30-ата си годишнина Йоан Предтеча, който по-късно кръстил Иисус Христос. Сега в пустинята живеят бедуини и еврейски заселници.

Порт Яфа

Основното пристанище на древния Израел и един от най-старите непрекъснато обитавани градове в света. Според легендата градът е наречен на Яфет – сина на библейския праотец Ной. Смята се, че именно тук Ной е строил своя ковчег. Мястото е известно и в древногръцките митове – в Иопия (Яфа) Персей побеждава морското чудовище и освобождава Андромеда, прикована към крайбрежна скала.

Първото писмено упоменаване на Яфа се среща още в египетските хроники от XV века преди н. е. — той фигурира в списъка на градовете, завзети от фараон Тутмос III. Днес древното селище е обединено с Тел Авив в единен мегаполис Тел Авив – Яфа, а пристанището е основната местна забележителност .

Храмът Гроб Господен

Храмът, построен върху мястото, където според християнското предание е бил разпънат, погребан и възкръснал Иисус. Сега храмът е разделен между шестте конфесии на християнската църква – православна, католическа, арменска, коптска, сирийска и етиопска.

Но за избягване на конфликти между вярващите ключовете от храма от края на XII век се пазят в арабско мюсюлманско семейство, а право да отваря и затваря вратите има друга мюсюлманска династия (ключовете през цялото време се предават в семействата от баща на син). В храма, срещу входа в пещерата на Гроб Господен, някъде през IV век са обозначили Пъпа на земята – символичният християнски център на света, място за спасение на човешкия род.

За да покажат неговото точно местоположение, тук и днес поставят невисока мраморна купа с кълбо в средата, на което е начертан кръст. Купата е доста лека и е прикована с верига, за да не могат туристи и поклонници да местят Пъпа на земята.

Бахайските градини

Центърът на една от най-младите религии – бахайската, е разположен в Хайфе и е известен с терасовидните градини, които се спускат по планината Кармел. Те са дълги около километър и водят към върха на планината, където са погребани мощите на Баба – ирански пророк, предсказал явяването на основоположника на бахаизма Бахаула.

Бахайската вяра се заражда в средата на XIX век в Персия. Бахаула заявява, че той е посланик на единния Бог, а Авраам, Моисей, Заратустра, Кришна, Буда, Христос, Мохамед и Баба са неговите предшественици. През 1868 г. Бахаула е заточен в Хайфа. Тук започват да прииждат поклонници от Персия и Египет.

Скоро градът става център на новата религия. За създаването на градините са изхарчени 250 милиона долара. Парите са дарения от последователите на бахаизма.

Мъртво море

Безотточното солено езеро между Израел, Палестина и Йордания е най-ниското място на земята. Нивото на водата му е с 427 м по-ниско от нивото на Световния океан. Мъртво море е едно от най-солените в света. В литър вода са разтворени около 340 г соли, което е 10 пъти повече от това в океаните (за сравнение в Черно море те са 17 г на литър).

Плуването в Мъртво море е трудно, но туристите идват тук не за къпане, а за лечение на кожни заболявания. Неговите води съдържат 21 вида минерали, като 12 от тях не се срещат в нито един друг природен водоем.