Чудак от Варна лекува деца с нощно напикаване чрез езда

Чудак от Варна лекува деца с нощно напикаване чрез езда„Еврибари на магари!“. Допреди няколко лета прочутата фраза се носеше като ехо от единия до другия край на Златни пясъци. Днес авторът й бай Йоргаки е символ на Морската градина във Варна. И от сутрин до вечер цяло лято вози с магаренцето Йори и няколко симпатични понита хлапета от цял свят. Освен че се забавляват, по време на атрактивния круиз, децата се лекуват.
За майките и татковците е пълна мистерия как чедата им, които дълго време са страдали от нощно напикаване, оздравяват, щом се повозят на дългоушковците.

Стопанинът на Йори и компания помага на младежи с церебрална парализа,

приковани на инвалидна количка. Тайната на чудодейната терапия разкрива Йоргаки Георгиев.
Години наред дядо Йоргаки, както го наричат галено децата, си изкарва хляба с такси от животинска тяга. В 8 ч, още преди да е напекло най-жаркото слънце, любимецът на българи и чужденци вече е в Морската градина. „Еврибари на магари!!!!!!!“, провиква се гордо балканджията, раснал по горите на варненското село Голица. Незабравимата разходка струва на мама и тати само левче.
Народният лечител е бивш учител. През 1992 г., няколко години след демокрацията, се връща към старата си любов – фотографията. Привлича клиентела с няколко пластмасови играчки до входа на Морската градина. Тогава на мода е култовият сериал „Алф“ и естествено най-много се харчат фотосите с любимата кукла на мало и голямо.
„Аз съм ученик на легендарния варненец Фото Мексико – Атанас Желев. Помните го, нали?! Обожавам да правя снимки, така се реших да започна да работя с добичетата на плажа“, връща лентата на спомените прочутият варненец.
Стопанинът на най-известните понита признава, че

лафът „Еврибари на магари“ се родил в стария ресторант „Крим“

„Разказвали са ми как един братушка седнал да пие водка там. След второто питие започнал да повтаря като развалена грамофонна плоча едно и също – \“Еврибари на магари!\“. Щом се зазорило, сервитьорът отишъл да го разбужда, а они едва-едва пак промълвил българо-английската фраза“.
Всеки ден ошашавени майки и татковци водят на дядо Йоргаки по няколко деца, за да ги избави от коварното заболяване – нощно напикаване. Щом ги поеме, ги качва на магарето и обикалят алеите първо на бърз, после на по-бавен ход. Обяснението му е, че вибрациите на човешкото тяло и енергията на животните помагат на момчетата и момичетата да се отърват от болестта. Но има и още нещо… „Измайсторил съм специални седла за хипотерапия“, изрича лечителят. И додава, че те не са от кожа, а от метал, обвит в мек плат. „Полезно е лъчението на моите понита и магаренцето. Когато ги яхнат децата, гръбначният им стълб е перпендикулярно разположен на този на животните. Така положителната им енергия се предава в мозъка на болното дете и лекува. Това го знам още от моите баба и дядо“, откровен е бай Йоргаки.
Освен за нощно напикаване, язденето на магарето Йори и понитата помага още при заекване, парализа и дори топи излишни килца, твърди лечителят. Който и да питаш в града, ще признае, че дядо Йоргаки е помогнал на чедото му. „Необходими са 4-5 сеанса и детето спира да се напикава. Щом е за лечение, пари не вземам на никого. Искам да помогна“, вълнува се човекът. Практикува уникалния метод над 30 години. След толкова време скандинавци, българи, британци, германци и руснаци идват да го прегърнат и да му благодарят, че е излекувал рожбите им. Мечтата му е да вдигне рехабилитационен център, в който да помага на страдащи от нощно напикаване. И ако е рекъл Господ, ще излекувам десетки малки деца“, моли се бай Йоргаки.