Чрез духовно усъвършенстване можем да променим кармата си

Чрез духовно усъвършенстване можем да променим кармата сиВсъщност не е никак лесно да се променят силните модели на нашите навици (рождената астрологична карта). Тези модели не могат да се променят и чрез тълкуването и коментарите на съвременните психотерапевти или философи, които възвеличават Егото, като насърчават хората да заявят \“аз поемам грижата за моя живот\“, \“аз правя всичко нещата да се случват\“.

Човешката духовна еволюция е нещо много по-сложно, неуловимо и фино. Старият подход – където е волята, там е и пътят за справяне с проблемите, не важи, когато преживяването или провокацията са твърде силни и интензивни.

Всеки опит да рационализираме духовните кризи и конфликти и да ги обявим за несъществуващи само заприщва потока от жизненоважни енергии, които след време се освобождават много бурно и показват колко е безсмислено това псевдодуховно бягство.
Кармичните модели в хороскопа ни са реални и могъщи и не могат да заглъхнат чрез един кратък положителен разговор. На кармичните ситуации в живота ни трябва да се отдаде нужното внимание. Самосъзнанието, себереализацията са началните етапи на човек, тръгнал доброволно към по пътя на духовното съвършенство.

Ако решите да тръгнете по този път, е добре да намерите опитен астролог или духовен учител. Той ще ви обясни, че както открехването на една врата позволява един лъч светлина да проникне в тъмната стая и да покаже иначе невидимия прах във въздуха и другите нечистотии, така предприемем първата стъпка към себепознанието – независимо дали използваме астрология или друг просветителски метод, ние много често можем да развием негативен подход към себе си, към своята съдба и към рождената си астрологична карта.

Но това с времето се променя. Учителят или астрологът ще ви обяснят, че когато интензивността на светлината нарасне, вие все по-добре ще осъзнавате своите грешки, слабости и качества и това е първата стъпка към самопознанието и еволюционния прогрес.
Не трябва да се притесняваме от трудната страна нашата карма. Единственият начин в този живот да променим и кармата, и себе си, е да тръгнем по пътя на самоусъвършенстването. За хората, които нямат този естествен стремеж, съдбата е приготвила множество шокови ситуации, които да ги изведат от летаргичния сън.

Във всички случаи духовният стремеж, развитието и самопознанието ни водят към по-щастлив и по-просветен живот. Това е един от начините да облекчим кармата си в този живот и да подготвим по-щастливо бъдеще за следващи прераждания.

Астрологията, като описва нашите обвързаности, проблеми, таланти и душевни тенденции, ни предлага началната стъпка – не само да разберем каква е нашата карма, но как да работим с тези конфигурации отвътре и отвън. Индивидуалната ни астрологична карта отразява какво сме правили в миналото, творческото използване или злоупотребата с нашите сили.

Ако приемем идеята за силата на мисълта и волята на индивида, тогава трябва да приемем също и идеята, че сме отговорни за нашата съдба и за проблемите, показани в рождената ни астрологична карта. Астрологията може да се нарече и наука за Кармата – начин да осъзнаем и приемем отговорностите си по много точен начин.

Така например, положението на Сатурн, който се нарича \“Господар на Кармата\“, представлява главния кармичен проблем в живота на човек. Положението и аспектите на Сатурн разкриват къде сме изправени пред нашите най-специфични и концентрирани изпити и проверки, а също и в какво най-често изживяваме болка и неуспех.

Много по-точно би могло да се каже, че Сатурн в рождената карта, особено съгласно домовата му позиция, и аспектите съвпад, квадратура и опозиция, показва откъде идват най-специфичните трудности в нашата карта. Тези акпекти показват кристализирали и обичайни модели на мислене, действия (които извършваме по навик) и които възпрепятстват протичането на нашата творческа енергия. Такъв аспект може да разкрие минали злоупотреби, неправилно използване на талант или сила, които сега, в този живот, трябва да дисциплинираме и пренасочим в конструктивни канали. Това, което трябва да осъзнаем, е че живота има цел, че трябва да срещнем различни затруднения и пречки, за да научим уроците си.

Кои са кармичните знаци: Дева, Риби, Скорпион. От всичките 12 знака, те най-очевидно засягат кризи, свързани с карма. Това не значи, че само хора с тези зодиакални знаци имат такава карма, отнася се и за тези, при които тези знаци са силно акцентирани в картата. Физическа тежка работа и черен труд – Дева, емоционална обърканост и смут – Риби, множество екстремни и рискови ситуации – Скорпион. Водните домове – 4, 8 и 12, са също кармични и също са свързани с личната карма.

Факторите, които определят кармичните ситуации в нашия живот в астрологичната ни карта, са много и трудно могат да бъдат изчерпани в няколко страници.

Онова, което можем да кажем със сигурност, е че ако искаме да работим над нашата карма, трябва с пълно съзнание да посрещнем настоящите трудности, опитвайки се да променим живота, защото пътят към еволюцията е единствено и само този. Усилието, съединено със знанието, побеждава съдбата.

Автор: Деметра