Чаят от мента лекува и тонизира

Чаят от мента лекува и тонизира Ментата се определя като лекарствено растение, притежаващо много целебни свойства. Основно се използва за утоляване на жаждата, а в стресови състояния – за успокояване на нервната система и за възстановяване на силите.

Снема нервното напрежение
Чаят от мента е сред най-предпочитаните у нас. Той е не само ароматен, но и едновременно освежава организма, дава сили, подобрява храносмилането, утолява жаждата. Освен това успокоява и снема нервното напрежението.

Подобрява дейността на сърцето
При простудни заболявания е отлично средство за подобряване на дишането и има добър ефект при пристъпи на главоболие и мигрена. Това се дължи на високото съдържание на веществото ментол.
Пие се от хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания, подобрява дейността на сърцето.

При менструални болки
Нарича се често женски чай. Благодарение на него се намалява нивото на мъжките хормони, а това води и до по-малко окосмяване. Именно поради тази му характеристика не е особено предпочитан от мъжете. Жените го пият при болки по време на менструация, за регулиране на менструалния цикъл, а и има положителен ефект върху общото състояние на организма по време на менопауза.

Странични ефекти

Ментовият чай не се препоръчва на мъжете, защото понижава новото на тестостерона в кръвта, успокоява и пречи на възбуждането.
Бременните жени трябва да го пият с известна предпазливост.

Успокоява кожата
Ментата тонизира чувствителната и леко възпалена кожа. Кожата на лицето се успокоява, ако я изтрием с мека кърпичка, потопена в настройка, направена по следния начин: заливаме количеството на една лъжица изсушена мента с вряла вода, не повече от една чаена чаша, около 200 мл; оставяме да се накисва 40 минути и прецеждаме.
С настройката намазваме лицето или кожата на тялото, която е възпалена.

Отвара от листата на ментата се използва за дезинфекция на устната кухина при възникнали възпалителни процеси в нея.

За подобряване на апетита
Ментата се използва за профилактика на гастрит, подобрява апетита и намалява неприятното чувство за гадене и повръщане. При подобни симптоми се приготвя следната отвара: две чаени лъжички изсушена мента се заливат с една чаена чаша вряла вода, оставя се около половин час, след което се прецежда.
Настройката се пие два пъти на ден около 15 минути преди хранене, а количеството е една трета чаена чаша.

При простуда и хрема
Противовъзпалителните свойства на ментата са известни от дълбока древност. Ментов чай се пие при простуда, ангина, хрема, фарингит и затруднения в дишането.
Една лъжица изсушена мента се залива с една чаена чаша вряла вода и се оставя 10 минути, след което се изпива.

Ментата може да се използва отделно или в съчетание с други билки, а също и с черен или зелен чай.

Зелен чай с мента

За да се получи качествена чаена напитка, използвайте само порцеланов или стъклен съд. Изсипете в него една чаена лъжичка зелен чай, залейте с гореща, но не вряща вода, като прибавите и няколко листенца прясна мента, може и половин чаена лъжичка изсушена. Оставете за около 10 минути, а после прецедете готовия чай. Може да подсладите с малко мед или да пуснете резенче лимон.

Черен чай с мента
Приготвя се по същия начин, както със зелен чай, но водата трябва да е гореща , не повече от 90 градуса.

Ментов чай с лед
Този еликсир се приготвя с прясна мента, която се залива с вряла вода и се оставя около 15 минути. След това се изчаква да се охлади напълно, налива се в чаши, добавят се кубчета лед и се украсява с листенца мента.

Има стотици рецепти за приготвяне на ментов чай. Важното е да се експериментира и да се откриват нови и непознати вкусове.