Чай от каркаде гони махмурлука, повишава либидото

Чай от каркаде гони махмурлука, повишава либидото

Червеният чай от каркаде се приготвя от цветовете на китайската роза, по-известна като хибискус. Напитката може да се пие както гореща, така и студена с добавка на лед. Каркадето еднакво добре стопля в студа и утолява жаждата в горещо време. Това е любимата напитка на жителите на арабските страни, но у нас също е позната и разпространена, макар и по-малко.

Чаят от каркаде не може да се сбърка с никой друг. Той има приятен аромат, кисело-сладък вкус и наситен червен цвят, а в зависимост от количеството заварявани цветчета от роза се получава розов или тъмночервен. За да се получи каркадето, цветовете на хибискуса се събират и изсушават. При желание към чая може да се добави захар, но най-добре е каркадето да се употребява в чист вид или с лъжица мед. Препоръчваната дневна доза е не повече от 3 чашки.
Родината на каркадето е древна Индия. В Египет го наричали напитката на фараона, а изсушени листа от хибискуса полагали дори в гробниците на египетските аристократи.

Днес каркадето се смята за основната напитка на хипертониците. Доказано е, че чаят от каркаде понижава кръвното налягане. За профилактика и лечение на кръвно се препоръчва дневно по една чашка чай.

Във венчелистчетата на хибискуса се съдържат 13 органични киселини – лимонена, ябълкова, винена и др., именно те придават на чая киселия вкус. В 100 грама каркаде има около 140 мл витамин С. Съчетанието на различни видове плодови киселини правят каркадето ценна лечебна, диетична, тонизираща и укрепваща напитка.

Своя уникален червен цвят чаят дължи на антоцианите, които укрепват стените на кръвоносните съдове, понижават нивото на холестерин в кръвта. Витамините и микроелементите способстват за укрепване на имунитета, повишават физическата издръжливост, намаляват нервното напрежение. Влизащите в състава на каркадето флавоноиди способстват за изчистването на солите от организма.

Хибискусът способства не само за понижаване на кръвното налягане. Напитката влияе благотворно върху работата на стомашно-чревния и чернодробния тракт, способства производството на жлъчката, оказва антибактериално действие. При продължителна употреба каркадето нормализира обмяната на веществата. Напитката влияе благотворно на работата на панкреаса и стомаха, облекчава протичането на диабета.

Има още едно уникално свойство на каркадето, за което малцина знаят. Охладеният чай от каркаде ефективно отстранява последствията от алкохолно отравяне и следите от махмурлука.

В козметиката хибискусът също е добре познат. За придаване на свежест на лицето си пригответе кубчета лед от сварено каркаде. След натъркване на кожата с тях нанесете хранителен крем.

Полезните свойства на каркадето влияят положително върху цялостната работа на организма при мъжа. Чаят подобрява кръвообращението и е полезен за потенцията на онези мъже, които имат заболявания, свързани със съдовете – захарен диабет, разширени вени и др. Чаят е полезен за всички мъже, които водят активен образ на живот, подложени са на физическо натоварване и стрес. Еректилната функция често страда заради психично изтощение и нервно напрежение. Флавоноидите в каркадето помагат да се пребори синдрома на хроничната умора.

Полезните свойства на каркадето са повече от противопоказанията, но и някои забрани все пак има. Чаят не се препоръчва за хора, страдащи от гастрит с повишена киселинност, при пептична язва, в случаи на обострени хронични заболявания на бъбреците, камъни в жлъчката. При ниско кръвно налягане е по-добре каркаде да не се употребява или да се пие рядко.