Чарлийз Терон: Жената се разхубавява с годините

Чарлийз Терон: Жената се разхубавява с годинитеЗа своите само 40 години Чарлийз Терон има впечатляващ списък с филми, номинации и награди. Тя е една от съвременните актриси, които често се появяват на страниците на медиите с изненадващи лични и обществени позиции и не се бои от критика. Актрисата признава, че не се страхува да остарява, а домашният уют й харесва все повече.

„Жената не е цвете, с каквото все я сравняват. Цветето го откъсваш и не след дълго увяхва. Жената с годините дори се разхубавява“, твърди Терон, цитирана от БГНЕС.

Южноафрикански корени
Тя е родена през 1975 г. в Бенони, Република Южна Африка. Израства като единствено дете в семейството на собственици на ферма и на строителна фирма. Именно във фермата, недалече от Йоханесбург, преминава детството й. Любопитна и общителна по природа, тя овладява 26 локални езици и диалекти, а освен това говори перфектно африканс и английски.
Дивата природа около дома й е предпоставка тя да стане активистка на движения за защита правата на животните. Тийнейджърският период от живота й е белязан от страшна семейна трагедия.
На 15-годишна възраст става свидетелка на свадата между родителите й. Баща й е страдал от алкохолна зависимост, а майка й го застрелва в момент на самоотбрана. Има версия, че той е загинал в автомобилна катастрофа.

Начало на кариерата й
На 16 години започват участията й в различни международни конкурси за модели като често печели първото място. Получава изгоден договор с модна агенция в Милано, пътува в много европейски страни, накрая се установява в Ню Йорк.
Постъпва за кратко в хореографска школа и иска да стане балерина, но получава колянна травма, с което се слага край на мечтата й. Накрая, по настояване на майка й, взема решение да пробва силите си в Холивуд и да направи актьорска кариера.

Животът в Лос Анджелис
Заминава за Лос Анджелис с еднопосочен билет, живее месеци наред в евтин хотел. И тогава се случва нещо, което преобръща съдбата й. В състояние на безпаричие, получава чек от майка си за 500 долара. Когато отива до банката да го осребри, чиновникът се усъмнил, тъй като не е бил издаден в САЩ.
Терон избухнала и изразила възмущението си, използвайки доста изрази на африканс и на английски. Зад нея на опашката обаче чакал Джон Кросби, известен импресарио, който й подал една визитна картичка. Той отваря на Чарлийз вратите към няколко агенции за набиране на актьори и място в актьорска школа.

Влиза в света на киното
Постепенно си създава име. Играе различни малки и по-значителни роли. И започват да гледат на нея като на млада и обещаваща звезда.
Първата голяма роля на Терон е във филма „Адвокат на дявола“ с Ал Пачино и Киану Рийвс.
Следват успешни участия в „Могъщият Джо Янг“, „Двойни игри“, „Мъже на честта“. През 2003 г. филмът „Чудовище“ й носи „Оскар“ за най-добра женска роля.
През 2005 г. е номинирана отново, този път за ролята й във филма „Северна страна“.

Обществена дейност
Терон е в в няколко женски правозащитни организации, подкрепя правото на жените на аборт. Участва в кампании за етично отношение към животните, противник е на индустрията на производство на кожени дрехи. Защитава еднополовите бракове, дори е сред участниците в марша в тяхна подкрепа в Калифорния през 2009 г. Подпомага младежките футболни отбори в селските райони на Република Южна Африка.

Голямата актриса твърди, че когато навършила 30 години разбрала, че е невъзможно да се понрави на всички. Според нея майчинството е открило нови възможности и е осмислило живота й.
Снимка: БГНЕС