Целувайте се повече, за да живеете 100 години

Целувайте се повече, за да живеете 100 години

Може и да не ви се вярва, но учените са доказали: целувките са изключително полезни и освен че поддържат тонуса ви и добрата фигура, помагат за увеличаване продължителността на живота. Спомнете си как е в приказките: принцът целува жабата и тя връща образа си на красива принцеса. Какво влияние оказват целувките върху цялостното състояние на организма, разкриват експерти пред elle.ru.

Сбогуване с болката и депресията

Целувка с продължителност не по-малко от 3 минути избавя организма от стреса и депресията: ендорфините (хормоните на щастието) унищожават кортизола, доказват канадски психолози. Знаменитият професор Уолтър Тоумън дори включва практиката целуване в своя курс под название „Антистрес”.

Страстната целувка е много ефективна в качеството си на болкоуспокояващо средство – примерно от мигрена или зъбобол. Целувката е 200 пъти по-силна от морфина. Така че ако вечер жената ви каже, че я боли глава, това може да е сигнал към мъжа да действа… с целувка.

Целувка за успех

Според проучване мъжете, които целуват жена си преди тръгване на работа, имат по-високи доходи от тези, които не го правят. Британски учени изясняват, че тези, които не се скъпят на целувки, по-често са оптимисти, винаги са уверени в силите си и по-бързо стигат до успеха в личния живот и в професионалната кариера. Според световните статистик най-рядко от всички нации се целуват англичаните, а най-често – германците.

За любителите на екстремните усещания

Учените са установили, че при целуване и при стрелба с пистолет, например, нашият организъм изработва едно и също количество еднакви хормони. Притокът на адреналин повишава умствената и физическата активност.

Целувката – по-доброто лекарство

Австрийският лекар Улф Беминг твърди, че целуването е способно да поддържа общия тонус на организма и да изработва имунитет срещу различни заболявания. Нещо повече – той смята, че целувката може напълно да замени васкинацията, доколкото в слюнката се съдържат бактерии, 80% от които ги има у всеки човек, а 20% са индивидуални, които обменяме с партньора.

Така че по време на целувката произтича изработката на антитела. Учени от Австралия пък са открили най-голямото количество природни антибиотици именно в слюнката. Американските медици също са съгласни, че целувката е най-добрата профилактика на белодробните заболявания. При продължитена целувка пулсът се учестява и белите дробове започват да работят с честота 60 вдишвания в минута (в спокойно състояние правим 20 вдишвания).

Холивудска усмивка

Изследователи от Чикагския стоматологичен институт са категорични: «Целувайте се за здраве». Усиленото отделяне на слюнка, богата на съединения на фосфора и калция, значително снижава риска от възникване на кариес. Така дългата целувка е далеч по-ефективна от дъвката.

Сто години

Последните изследвания на американски специалисти откриват закономерност: онези, които се целуват много, живеят средно 5 години повече от онези, които се скъпят на ласки.

Срещу алергията

Японски медици стигат до заключението, че целувката намалява изработката на хистамин, предизвикващ алергични реакции в организма. Рецептата е следната: целувайте се непрекъснато в продължение на 30 минути, желателно е под фона на спокойна музика.

За красота

Страстната целувка задейства до 34 мускули на лицето, някои от които няма как да бъдат активирани чрез други способи. Така че целувката е отлична профилактика за мускулите. Състоянието на кожата се подобрява от целувките и за сметка на кръвообръщанието.

Целувка вместо крос

Невинната целувка по бузата изгаря 5 калории, при чувствена целувка в устните се изгарят до 30 калории, а минута на такава приятна активност е равносилна на крос с разстояние половин километър.

Профилактика срещу развод

Според статистиката 40 на сто от семейните двойки смятат страстната френска целувка за една от главните прояви на любовта. Психолозите са убедени, че чувствената целувка е най-добрата профилактика срещу разводите. Лекари сексолози намират и медицинско потвърждение на тази теза: целувката предизвиква сексуално желание у 70 на сто от мъжете.

Ето и още няколко любопитни факта за целувката:

– През лятото хората се целуват 3 пъти по-често, отколкото през останалото време на годината.
– Една минута целувка изразходва 26 калории.
– През целия си живот човек изразходва време за целувки всичко на всичко 2 седмици.
– 50% от хората за първи път се целуват до 14 г.
– Целувката, наречена френска, е измислена векове преди сексуалната революция и съвсем не е патент на французите.
– Някои психолози смятат, че, децата, които по-често са целувани, израстват по-способни, с развито критическо мислене и творчески навици.