Бързи содени питки добруджанки

Бързи содени питки добруджанки

Това са най-вкусните, бързи и лесни домашни содени питчици.
Те са подходяща храна за закуска или вечеря, предпочитани са, когато сме на път, както и за похапване по всяко време.

Приготвяме по следния начин, като мерим приблизително или, както казваме, на око.

В около 300 г кисело мляко слагаме една равна супена лъжица хлебна сода и три супени лъжици обикновен оцет.
Оцетът е необходим, за да не станат питките кафяви отвътре.
Към сместа добавяме една чаена чаша натрошено сирене, половин чаена лъжичка сол, ако не е солено сиренето и брашно за меко тесто, колкото поеме.
Отначало се бърка с лъжица, а накрая се замесва с ръка, за да не лепне.
С набрашнени ръце се оформят топчици, колкото яйце и се подреждат в суха тава, застлана с хартия за печене. Слагат се на разстояние едно от друго, защото удвояват обема си при печене.

Притискаме леко с пръсти отгоре, за да се получи лека вдлъбнатинка и в нея поставяме бучка краве масло или маргарин.
Най-вкусни стават със свинска мас, ако имате такава, опитайте.
Пекат се на силно загрята фурна на 220 градуса с вентилатор до получаване на желания от вас вид.
Ние ги предпочитаме по-препечени, защото стават хрупкави отвън. От тази доза излизат 18 питчици.
Опитайте ги и ще им станете голям фен!

Автор: Надя Цветкова