Бракът ми се разпада. Защо?

Бракът ми се разпада. Защо?

В началото на семейния живот всяка двойка вярва в щастливото бъдеще и дългите години заедно. За жалост невинаги тези прогнози се сбъдват. И обикновено работата невинаги е в „несходството в характерите”. Брачният консултант от САЩ Жасмин Диаз смята, че причините за развод обикновено се крият в 4 основни стандартни проблема.

Как да съхраним любовта и да избегнем печалния финал? Като начало трябва да открием причината за охлаждането в отношенията, съветва Диаз. А тя може да е една от тези четири. А може би във всички заедно?

Недостиг в общуването

Много двойки или не могат да поднесат на партньора достатъчно достъпно своите преживявания и емоции, или въобще не се опитват да го направят. Може това да прозвучи банално, но общуването е основа на всякакви отношения. Какво може да стори партньорът, за да коригира себе си в името на отношенията, ако той въобще не подозира какво се очаква от него? Не забравяйте, че вашият съпруг не е телепат.

Ако вие разбирате, че в семейството са възникнали проблеми с комуникацията, пробвайте да отделите специално време за това. Например един път в седмицата обсъждайте какви въпроси са възникнали у вас и партньора ви за това време и какво всеки от вас не го устройва в отношенията. По време на тези беседи се постарайте да се въздържате от обвинения.

По-добре е например да поръчате пица за вечеря и да проведете разговора в непринудена атмосфера. Ако такъв обмен на мнения стане семейна традиция, вие ще можете да улявате възможни проблеми в техния ранен стадий и да ги решавате, преди те да нанесат сериозен ущърб на вашите отношения.

Недостиг на грижи един за друг

Във всякакви отношения усещането за новост се заменя рано ии късно с чувството за кофморт. Който, естествено, си има своите преимущества. Проблемите възникват, когато заради него партньорите започнат по-малко да се замислят за чувствата на другия и по-рядко проявяват любов и грижа. Вместо предишните обяснения в любов и проява на нежност партньорите си разменят упреци и обиди, а понякога и тежки обвинения.

В резултат на това всеки от партньорите престава да вижда достойнствата на другия и заостря вниманието си върху недостатъците и качествата на половинката, които го дразнят. Какво да направим, за да не допуснем това да се случи? Старайте се да избягвате рутината и внасяйте разнообразие в съвместния живот.

Може да организирате по-често ходене на гости или посрещане на приятели, бягство извън града за уикенда, посещение на кино, театър, концерт, ресторант, бар – всичко това ще освежи отношенията и ще покаже на партньора, че грижата един за друг не е изчезнала.

Бягство от отговорност

Всяко стабилно нещо в живота може да се постигне само с много труд и бракът не е изключение. Ако вие сте от хората, които с всички сили избягвате конфликтите и предпочитате при първите трудности да се предадете и да снемете отговорността от себе си, вашият семеен съюз няма да просъществува дълго.

Дори още да не сте узрели за пълноценно обсъждане с партньора на възникналите проблеми, все едно: не трябва да се правите, че такива проблеми не съществуват. В здравите и стабилни отношения всеки от партньорите е готов да се включи в нужния момент и да поеме отговорност, за да може със съвместни усилия да се преоделее трудният период.

Важното е да се проявява търпение и да се изслушва гледната точка на партньора дори в случаите, в които не сте съгласни с нея. Веднъж допуснали мисълта, че от проблемите може да се изяга с развод, вие сформирате у себе си автоматична реакция при всяка сложност. По-добре кажете на партньора «Аз искам всичко да оправя». Заедно ще намерите решение.

Недостиг на близост

Става дума не само за сексуалната близост. Интимността в любовните отношения включва още искреност, сродство в душите, чувственост. В някои двойки тези неща се изгубват с течение на времето, а проблемите се превръщат в бариера, която пречи те да се възстановят. Близостта, която сте усещали в началото на отношенията, се заменя с множество други емоции.

Предишният бурен сексуален живот постепенно утихва. На-простата и лесна рецепта е – правете често секс. Но истинските проблеми само с този способ няма да решите. За да върнете в отношенията чувствеността и близостта, постарайте се сами да създавате интимна атмосфера. Например – запалете свещи в спалнята, пуснете романтична музика, може да запалите свещи и по време не вечерята с бутилка отбрано вино.

Отдавайки времето на своя партньор, отстранете всичко онова, което се явява страничен дразнител – изключете компютъра и телевизора, спрете звука на мобилния телефон, въобще постарайте се атмосферата да е наистина предполагаща близост и чувственост.