Брак без секс: що е то?

Брак без секс що е то

„Забелязал съм, че обикновено сексуалният живот в брака преминава през 3 стадия: където е удобно, по разписание и в коридора”. Това неочаквано заявление, изказано от невробиолога Били Гордън, се нуждае от някои разяснения. А също така и от ясни указания какво да правим, ако това е действително така, пише psychologies.ru.

В първата фаза на отношенията, която продължава обикновено не повече от година, сексът се случва където и както е удобно. През втория етап съпрузите се занимават с любов само в спалнята и почти по разписание – така може да продължава няколко години, особено ако в семейството се появят деца.

А после настъпва третата фаза, когато мъжът и жената се засичат само в коридора и и се изпращат един друг. Проблемът за отсъствието на секс в брака е много разпространен: според статистики например в САЩ така живеят около 20 милиона души. Какво да се направи? Като начало съпрузите трябва да си зададат няколко въпроса и да се постарят да отговорят на тях максимално честно.

Защо престанахме да правим любов?

Повечето отговарят, че причината е в това, че партньорът е понапълнял, поостарял, изгубил е привлекателността си. Или се назовават външни причини: деца, работа, стрес, безработица, депресия, порнография, менопауза, изневери, сексуални дисфункции. Някои дори обвиняват в отсъствието на секс управляващите. И всички говорят, че отношенията без секс са нещо винаги лошо.

Да се разсъждава така обаче, е равносилно на това да се обвинява в отсъствието на секс правителството. Някои заявяват, че зад отсъствието на секс винаги стоят дълбоки причини. Да, проблемите и търсенето на компромиси е неизменна част от всеки брак. Онези, които смятат, че отношенията без физическа близост са с нещо лоши и това незабавно трябва да бъде поправено, не могат да отделят интимността и еротиката от от репродуктивните функции. Такъв подход е типичен за повечето хора. Но типично не означава добро или правилно.

Брак без секс – винаги ли е лошо?

Ако отсъствието на физическа близост прави вас или вашия съпруг нещастен, то да, това е лошо. А ако не, няма нищо лошо в това. Само вие имате право да решавате кое е важно и какво ви е нужно в отношенията.

Това може ли да се поправи?

„Оптимистът в мен иска да отговори, че всичко може да се поправи, но ученият в мен знае, че това не е така”, казва Били Гордън. Има и нерешими проблеми, както има и нелечими болести. Впрочем, повечето проблеми могат да бъдат решени, а към останалите може просто да се адаптираме.

В най-простия случай е достатъчно да се назначат нужните лекарства. Всякакви проблеми може да реши семейният терапевт, на когото помагат сексуалните експерименти, в това число и достатъчно смелите. Главното е да не се боите да определите проблема и да започнете да го решавате.

А трябва ли да се поправя това?

Ние често надценяваме важността на секса. Все пак трябва да помним, че ако не се опитваме да заченем дете, напълно е възможно да се живее и без секс и това е научен факт. Ако можем да намерим щастието в нещо друго, нима това е лошо?
Сексуалната активност стимулира системата на възнаграждение в мозъка, изработвайке «хормона на удоволствието».Това е достатъчно стара част от мозъка, която не е способна да разсъждава. Тя възприема секса като продължение на рода, дори ние в определен период да се пазим, дори да практикваме еднополови контакти или да мастурбираме.

Затова трябва да се помни, че сексът сам по себе си не е нещо свещено и не е единственият източник на близост и радост. Такъв смисъл му придаваме ние и нерядко това се случва под влиянието на масовата култура.