Босилекът – билката на богове, крале и въздушни духове

Босилекът – билката на богове

При всяко връщане назад в историята, когато се опитваме да разберем произхода на думата басиликус, ще открием само едно – царственост, кралски произход.

Basilikohn, както са наричали това уханно растение древните гърци, означава царски. Така те определяли своето отношение към ароматната трева, която имала голямо значение в бита и традициите им.
Старите римляни пък го посочвали като крал на подправките.
А на български думата е сложна и се състои от три части – бог, сила и лек, известна е още и като царска билка.

Използва се в църковната символика

В много страни по време на великденската седмица босилекът се използва за украса на кръстовете, които хората поставят на видно място вкъщи. Някои носят от църквата босилек и го слагат във ваза. Така се изпитвала силата на вярата.
Ако пусне коренчета, вярата е силна, ако увехне, е знак за грехове. Някои обясняват това с легендата, когато на гроба на Исус поникнал босилек като знак за учениците му да го намерят.

Света Елена

На остров Крит е запазена не по-малко вълнуваща легенда за света Елена. Нейното име се свързва с издирването на Голгота и разкопките на Божи гроб и на Животворния кръст.
Според преданието мирисът на босилек подсказал пътя към кръста, на който е разпънат Исус Христос. Сега на това място в знак на почит се издига манастирът Ставровуни.

Индусите вярват, че, ако в гроба на починалия сложат клонче от билката, ще помогнат на близкия си да отиде в рая.

В магиите

Босилекът, подобно на много други треви, се използва в алхимията и магията. Ароматът привличал въздушните духове, а този, който носел на шията си мускал със смес от босилек и лавандула, можел да ги подчини на волята си. Дали историята за средновековния маг Алобиус е истина, не се знае, но и в нея е замесен босилекът.
Готвачката на магьосника използвала за приготвянето на празнична трапеза голямо количество от тревата. Въздушните духове излезли от контрола на Алобиус и така се разбеснели, че разрушили замъка. Макар че изчистили мястото със светена вода, доста често около руините имало силни бури.

Народните вярвания

В народните поверия и фолклора босилекът е символ на любовта, безсмъртието и семейното благополучие. В някои славянски страни е запазена традицията в сватбеното венче да се вплита босилек. Той притежавал способността да усилва любовта, да привързва и затова девойките го слагали в пазвата си, зашивали го в подгъва на полата или го добавяли в храната на любимия. В стари времена са го садили в саксии, които украсявали перваза на прозореца.

150 вида

Родината на ароматната трева е Южна Азия. В Европа е пренесена през XVI век и веднага се е харесала на ценителите на ароматни блюда.
Съществуват около 150 вида босилек, а на височина не достига повече от 70 сантиметра. Цветовите варианти на листата са много – от яркозелено до тъмновиолетово. Цъфти с бели, розови и виолетови цветчета.

В кулинарията

Босилекът – и сушен, и пресен, се използва в кулинарията за ароматизиране на сосове, салати, кетчуп, зеленчукови, рибни и месни ястия.
Намира приложение в ароматерапията като успокоява и тонизира. Има силно отхрачващо, антисептично и болкоуспокояващо въздействие.

Добро средство е срещу комари, затова се слага във вази или засажда в саксии, които се поставят в близост до спални помещения.