Богинята Бастет, покровителката на жените, е и пазителка на котките от насилие и болести

Богинята Бастет, покровителката на жените, е и пазителка на котките от насилие и болестиПреди хиляди години котките били обожествявани. Те не са забравили това и затова са верни на хората, твърди старо народно поверие. Красива мисъл. Особено за нас, които не можем да си представим света без това прекрасно и любвеобилно четириного. Този верен приятел, който ляга до нас, когато се потим в леглото с висока температура, или когато сме изнервени до предел, а то, нашето пухче, мърка, гали се и улавя всяка вибрация на напрежение.

Стопаните на котка знаят, че, ако се случи нещо с домашния любимец, молбите ни за здраве се отправят към египетската богиня Баст, или много често наричана още Бастет. Има написани и специални молитви за защита на котките от автомобилите, от насилието на хората, от болести, а не са малко и болните хора, които отправят посланието си към котешката богиня.

Коя е Бастет и защо толкова много години, след края на великата цивилизация в Египет, тя все още е единствената утеха за собствениците на котки по целия свят, когато лошото почука на вратата.

Наказвали жестоко за убийството на котка
Процесът на опитомяването на дивата котка е дълъг. Има обаче хипотези, според които тя е единственото от домашните животни, дошло само при човека. Това са само догадки, но е истина, че котките постепенно спечелили своето водещо място в дома и до египетските богове. Затова и толкова много от запазените древни рисунки до изображението на бога е именно котката.

Египтяните я смятали за свещена и я защитавали. Наказанията за посегателство над това красиво и предано животно били жестоки. За убийство му се наказвало със смърт – хората хвърляли камъни по убиеца, докато издъхне. А този, който обидел котка, му отрязвали ръката.

Бастет, богинята с котешка глава
Култът към котката е най-силен в периода от 950 до 800 г. пр. н. е. и негов център става град Бубастис. Богинята Бастет най-често е изобразявана като жена с котешка глава. Тя била богиня на радостта и веселието, плодородието и майчинството. Дъщеря на бога на слънцето Ра, тя е символ на вечната сила и енергия на жената.
На нея се гледало като на покровителка на всички жени. Освен това била богиня и на любовта, на силната женска сексуалност и на музиката.
Бастет е тази, която защитавала от зли сили и духове, от тежки болести. Силата на брака се крепяла именно от нея, а опазването на живота на котките бил в нейните ръце.
Зеленият цвят на живота е неин, а в ръката си винаги държи музикалния инструмент систрум.

Страшната и жестока Сехмет
Да не пропускаме и един прелюбопитен факт, че Бастет имала и втора страна на характера – хитра, лукава и твърдоглава. Тогава я наричали Пащ. Често можем да открием същата богиня, но с главата на лъвица. Тогава тя се превръща в страшната, зла и отмъстителна богиня Сехмет.
Има легенда за кръвожадната лъвица, която искала да унищожи човечеството. Подлъгали я, като разлели бира, а лъвицата помислила, че това е прясна кръв, изпила алкохола и заспала. Тя разпалвала войни, донасяла нещастие и страдание. Очите й били червени, зли и плашещи. Но едновременно с това тя е защитница на семействата пред разпадане, на нея се молят за запазване целостта на семейната връзка.

Гимнастика за гъвкавост
В името на богинята били създадени системи от упражнения за жените, които им гарантирали вечна младост и неувяхваща красота. Жените вярвали, че, когато изпълнявали упражненията, в тях се вселявал божественият дух и събуждал женската гъвкавост и грациозност. В града бил построен храм на богинята, в който обитавали и хиляди котки, а за тях се грижел жрец.
Откритите огромен брой мумии на котки доказват отношението на населението към четириногото. Котката била погребвана с почести, играчки, цветя и дарове, които тя отнасяла със себе си като дар на богинята Бастет. Стопаните показвали скръбта си, обръсвайки веждите си.

Използва се в любовната магия
Все още се практикуват любовни заклинания, в които се споменава името на Бастет, както и част от символиката, използвана от нея. Не трябва да вземаме много на сериозно подобни опити, но според традицията в някои култури в неделя през нощта или в понеделник се прави признание в любов в спалнята, а за заклинание се използва ухаещо цвете, наречено котешка мента, и зелена свещ, любимият цвят на Бастет.
Жената трябва да очертае около очите си с черен туш линии, наподобяващи очите на котката. Големи, леко издължени – та нали така са подчертавали красотата на женските очи и древните египтянки. И всичко това е признание за силата и красотата на домашната котка.

Все още им се кланят и вярват в тях
В Египет има три лунни дни, на които се придава голямо значение, а хората се молят на Бастет и Сехмет. Това са последният понеделник на април, вторият понеделник през август и третият понеделник на декември. Смята се, че понеделник е ден на тайнство, свързан е с Луната. Интересното е, че тези дни съвпадат и с келтската традиция, а според езичеството тогава се празнува началото на лятото, есента и зимата. В трите египетски дни за молитва вярващите могат да се обърнат и към двете богини Бастет и Сехмет.