Блясъкът на Берлинале – триумф на киното наред с Кан и Венеция

Блясъкът на Берлинале – триумф на киното наред с Кан и ВенецияБерлинският международен кинофестивал (Internationale Filmfestspiele Berlin) Берлинале е най-мащабното събитие в Германия и едно от най-важните в Европа.

От 1951 г. то се провежда всяка година в столицата на Германия през февруари в продължение на 10 дни (но до 1978 г. се е провеждал през лятото). Наред с кинофестивалите в Кан и Венеция, Берлинале е едно от централните събития в света на киното. За разлика от другите два той е ориентиран преди всичко към „авторското” и „интелектуално” кино. В конкурсната програма на фестивала участват художествени пълнометражни и късометражни филми, създадени през годината до началото на фестивала, които не са били показани на други фестивали.

Премиерите се представят в двореца «Berlinale Palast». Журито, в чийто състав влизат известни актьори, писатели, режисьори и културни дейци, отделя особено внимание на селекцията, чрез която на «Берлинале» да се представят филми от цял свят.

Берлинският кинофестивал е основан през 1951 г. от страните съюзници от Втората световна война – САЩ, Великобритания и Франция, под чието управление по това време е Западен Берлин. Премията обаче се връчва от германско жури. През 1952-1955 г. вече се провеждат анкети сред публиката и гласуване в различни чуждестранни списания.

От 1956 г. решението за присъждане на наградите се взема от международно жури, а «Берлинале» получава официалния статут на международен кинофестивал. От онова време до днес на кинофестивала в Берлин са се представяли участници от повече от 50 различни страни. Именно тук своето първо признание за получили класици на световното кино като Акира Куросава, Ингмар Берган, Роман Полански, Франсоа Трюфо и др. Тук са блестели звезди като Гари Купър, Софи Лорен, Жан Габен, Джейн Фонда, Джулиета Мазина, Жан Пол Белмондо…

Като правило на фестивала се прожектират около 350 филма, а зрителите, които го посещават, са повече от 200 000. Освен конкурсната програма, в рамките на фестивала работят секции като «Международен форум на младото кино», «Панорама», «Форум за нови филми» (става дума за авангардни и некомерсиални творби), видеофестивал, фестиваль на детски филми, както и европейски филмов пазар.

Голямата награда е „Златна мечка” (мечокът е хералдическият символ на Берлин), който се присъжда за най-добър филм. „Сребърна мечка” се дава в няколко номинации – най-добър режисьор, най-добър актьор, най-добра актриса и най-добра музика; отделни награди се връчват за изключителни достижения в областта на изкуството, за най-добър дебют, а също се връчва премията на Алфред Бауер, с който се отличават филми, които „откриват нов път в киноизкуството”.

Има още редица награди на Берлинале – Бронзова мечка, Син ангел, Най-добър сценарий, Специалната награда на журито, Почетен сребърен приз, Премия за лично постижение, Премия на чуждестранните делегации, Приз за кариера, Приз за сценарий, Приз за творчество и др. Безусловно нововъведение на Берлинале от 2011 г. насам са 3D-филмите, за които е отделен цял ден от фестивала.

Тази година в журито са германският актьор Даниел Брюл, перуанската режисьорка Клаудиа Льоса, френската актриса Одри Тату, американският режисьор Дарън Аронофски (председател), продуцентката от САЩ Марта де Лаурентис и режисьорът от Корея Бонг Джон-Хо (отляво надясно на снимката долу).
Снимки: БГНЕС