
Необходими продукти
(за около 80 броя в зависимост от големината)
около 500 г брашно
1 бакпулвер
200 г меко масло или маргарин
около 200 г захар
2 -3 яйца (според размера)
1 цял портокал, от който се настъргва кората, на самия портокал се отстранява бялата част, а вътрешността се смила в блендер на пюре
200 г – 250 г настърган на едро черен шоколад с висок процент какао.
Начин на приготвяне
Разбийте много добре маслото и захарта.
Бавно добавете яйцата едно по едно.
Към сместа прибавете настърганата портокалова кора и пюрето.
И накрая изсипваме брашното и бакпулвера. Брашното се добавя на няколко пъти на малки количества, бакпулвера също можете да го разделите, за да се омеси равномерно с брашното.
Разбиваме на ниска степен, ако използваме робот, а ако е на ръка – бавно и равномерно.
Накрая добавяме и предварително настъргания шоколад и отново разбъркаме, за да се разпредели равномерно в цялото тесто. Готовата смес се заглажда с шпатула или с ръка.
Вземаме чаена лъжичка, с която внимателно загребваме от сместа, оформяме малки топчета. Големината им трябва да бъде колкото орех. Редим ги в тава, застлана със суха хартия за печене.
Между топчетата трябва да има достатъчно разстояние, защото ги притискаме леко с длан, за да се оформят като бисквитки. При печенето те се надуват, затова разстоянието е необходимо, за да запазят формата си.
Пекат се не повече от 10 – 12 минути в предварително загрята на 190 – 200 градуса фурна с вентилатор.
Не трябва да печете бисквитките повече от посоченото време, защото ще станат прекалено хрупкави и сухи. Но ако ги обичате по-сухички, можете и да експериментирате. Или пробвайте – една тава по-препечени и една с по-мекички.
След като са готови и добре изстинали, се прехвърлят в плътно затваряща се кутия за съхранение.
Издържат повече от 10 дни, ако останат.
Толкова са вкусни, че изчезват бързо.
Надя Цветкова