Билкови чайове срещу простуда

Билкови чайове срещу простудаЕсента е сезон, в който простудните заболявания са част от ежедневието ни. Организмът се нуждае от засилване на имунната система, подготовка за борба с есенните инфекции и едно балансиране на витаминния дефицит.
Лукът и чесънът присъстват на трапезата ни, консумирането на пресни плодове и зеленчуци е повече от необходимост, а билковите чайове и отвари са част от алтернативната медицина.

Предламе няколко стари и изпитани рецепти от народната медицина.

Черен пипер
Счукват се 4-5 зърна черен пипер и се прибавят към 1 чаша предварително затоплено червено вино. Пие се преди лягане, може да предизвика изпотяване.

Къпина
Около 30 г плодове от къпина се пускат в половин литър вряща вода. Вари се около 10 минути, след това сместа се дръпва от огъня и се оставя за изстине. Прецежда се и се пие на няколко пъти.

Мащерка
Няколко чаени лъжички сушена мащерка се заливат с вряща вода и се оставят да престоят около 3 часа. Количеството вода зависи от количеството билка: на 1 ч.л. е 1 ч.ч вода. Сместа се слага на печката и се вари минута-две. Прецежда се и се пие вместо вода преди всяко хранене.

Босилек
Използва се при кашлица. Две чаени лъжички сушен босилек се варят с около 300 мл вода. Съдът трябва да е с капак, а отварата не се вари повече от 5 минути. Прецежда се и се изпива на няколко пъти същия ден.