Бабини съвети по китайски

Бабини съвети по китайски

Струва си да си спомним основните забрани от бабино време – според древни, предаващи се от уста на уста заръки и ритуали, за всеки случай в бита си има как да постъпите. Не се замисляме защо е така, но може да действа, кой знае? Любопитното е, че някои от тези правила имат потвърждение в древното китайско изкуство за хармонизация фън шуй.

Не сядайте срещу остър ъгъл

Не сядай в ъгъла на масата, стара мома ще останеш. Много момичета помнят това правило. Според фън шуй, ако човек застане срещу остър ъгъл – например на маса, шкаф, друга мебел, този ъгъл изпраща към него „отровни стрели\“, които не само ще го оставят самотен, но и лишават от пари, здраве и късмет.

Не казвайте довиждане през прага

Не се поздравявайте, не казвайте довиждане, не подавайте вещи през прага, защото може да се скарате с другия човек. Според фън шуй, прагът е своего рода енергийна преграда, която разделя световете на „свой“ отсам прага и „чужд“ – отвън. Тази невидима бариера въпрепятства установяването на контакт, а вещите и енергията, предадени „от единия свят към другия“, се смятат за изгубени и от двете страни. По този начин връзката между двамата участници в контакта се разрушава.

Не гответе в лошо настроение

По-възрастното поколение, може би от собствен опит или от натрупано знание през поколенията, знае – храната приема в себе си енергията от околната среда, а ние след това получаваме от тази храна съответния енергиен заряд. Супичките и кюфтенцата, „заредени“ със скандал, с новини за атентати или с емоциите от поредния хорър сериал, наистина могат да отровят атмосферата в семейството.

Не стой зад гърба ми

Някои хора реагират изключително рязко, когато някой стои зад гърба им, дори той да е близък или приятел. Реакцията не е инстинктивна, като праисторически спомен да се пазим от от дебнещия враг, а е следствие от самия ни незащитен тил. Липсата на опора зад гърба според фън шуй е слаба енергийна позиция. Това се отнася както за човека, така и за дома му. Зад вас винаги трябва да има стена или поне преграда, а тилът на сградата е добре да бъде защитен от хълм или от съседен блок.

Не се поставяй в ъгъла

Това също е силно неблагоприятна позиция, според правилата на фън шуй. Ъгълъг се приема за място, което изсмуква енергията, нещо като домашен вампир. Може би точно затова от стари времена пращат децата беладжийчета в ъгъла, за да се намали избликът на енергия (тук важното е да не се прекалява с подобно наказание…).

Не се поглеждай в пукнато огледало

Според фън шуй, това се отнася не само за пропукани огледални повърхности, но и за всички подобни плоскости, които раздробяват изображението. Това нарушава целостта на енергетиката, което пък може да се отрази на здравето.

Огледалце в джоба предпазва от зложелатели

Много хора смятат, че скрито в джоба огледалце може да помогне при среща със зложелател, защото отразява лошите му мисли и намерения. Според фън шуй, то отразява негативната енергия, насочена срещу нас. За да защитите дома си, фън шуй съветва да сложите огледало на вратата или прозореца.

Не сочи върху тялото си

Често предупреждават човек, който говори за нечий недъг или болест, да не показва върху своето тяло мястото на болежката. Според фън шуй, механизмът е следният – когато се посочим себе си с пръст, ние пращаме енергиен заряд срещу себе си, а като назовем болестта, изпълваме този заряд с информация за болестта.

Не се връщай от половината път

Смята се за лоша поличба да тръгнем и на половината път да се върнем, защото късметът ще ни изневери. Така е и според фън шуй. Помните ли за прага? Всички тези прескачания „от един свят към друг“ отнемат много енергия. Ако все пак е важно да се върнете, използвайте способ да си възстановите енергията – поседнете за минутка (да наберете сили от дома), вижте се в огледалото (то отразява образа и увеличава енергията).

Мини под дъгата и ще си щастлив

Който помни физиката, знае, че няма как да минем под дъгата. Но даже да видим дъга след дъжд е добър знак. А фън шуй препоръчва да „опитомим“ дъгата и да я настаним в собствения си дом. Затова се смятат за особено благоприятни аркообразните входове – минавайки под тях, ние сякаш „минаваме под дъга“ и получаваме защита от небесата.