Апостол Павел е най-почитаният светец на Малта

Апостол Павел е най-почитаният светец на МалтаНа малтийците не им се налага да пътуват надалеч, за да се поклонят на своя светец. Те са ревностни католици – Малта е една от петте държави в света, където католицизмът е обявен за държавна религия и най-голямата от тях (другите са Лихтенщайн, Монако, Сан-Марино и Ватикана). В училищата задължително се учи Закон Божи, а най-важните събития в живота на малтийците са кръщението, конфирмацията (миропомазване) и венчавката. Даже най-ярките, весели и шумни фестивали тук са в чест на някой от множеството почитани светии.
Но ако отидем в старата столица на Малта – Мдина или Мълчаливия град, ще разберем, че католическата страст на малтийците води началото си от самия апостол Павел. Казват, че дори храмът в Мдина е бил издигнат на мястото на резиденцията на римския консул Публий, който след срещата си с Апостол Павел приема християнството.

Корабокрушението
Всяка година на 10 февруари на малтийския архипелаг отбелязват деня на светия покровител на островите, Празника на Свети Павел. В страната това е официален празник и неработен ден. А историята е следната – през 56 г. от н. е. Павел тръгва на апостолско пътешествие. Много перипетии има той по време на това пътуване, стига до Йерусалим, където обаче срещу него се надига метеж, римските власти го арестуват и го вкарват в затвора. Там той остава много дълго и едва при идването на нов римски консул Фест през 98 г., който очевидно не го мрази чак толкова, получава правото да се върне в Рим, за да бъде съден от цезаря като римски гражданин.
Качват го на кораб, който претърпява корабокрушение край брега на Малта. В житиетата на апостола се казва, че е останал на острова 3 месеца. Но като първи християнин, стъпил на този бряг, той започва да проповядва на местните хора християнството.

Чудеса
Когато разпалват огън на брега след корабокрушението, отровна змия клъвва апостола, но нищо не му се случва и островитяните решават, че това е особен човек. Тази сцена присъства в много религиозни изображения на Малта.
По традиция, апостол Павел намила убежище в пещера, която днес е известна като катакомбите на Свети Павел край Мдина. Това е една от забележителностите на Малта и представлява комплекс от взаимосвързани, подземни римски гробища, използвани до 4 век сл. Хр. Тук навремето са се криели от гоненията на Рим и първите малтийски християни. Малкото оцелели стенописи са много интересни, тъй като са единствените оцелели паметници от късно римския период.

И така, християнството много допада на малтийците, които до този момент се кланят на езическите си богове, и те вкупом приемат вярата на Апостол Павел. Според преданията на острова, той извършва истинско чудо – успява да излекува тежко болния баща на римския управник на острова Публий. Публий приема от него християнството и впоследствие става първият малтийски епископ. Със сигурност може да се вярва на легендите, защото има ясни археологически доказателства, че Малта е една от първите римски колонии, приела християнството.
В памет на Свети Павел през 16 век във Валета е построена църква, която се нарича „Църква на корабокрушението на Свети Павел”. Може да нея забележите веднага сред гъсто застроените сгради на малтийската столица. В нея има две реликви, свързани с апостол Павел. Това е част от стълба, на който по-късно е отсечена главата му след римския съд, за който той пътува с кораба. Втората реликва е част от китката на апостола, покрита със злато и поставена в голямо ковчеже с формата на ръка. Не може да докосвате с ръка мощите на светеца, но е разрешено да запалите пред тях свещ. Това е образно казано, защото свещта е поставка с електрическа лампичка и процеп, през който да пуснете пожертвувание. Пускате монетка в процепа и „свещта” се запалва.

Празникът
Отбелязването на Деня на корабокрушението на Свети Павел се провежда във Валета. Сутринта в храма на апостола се провежда тържествена архиерейска меса, която обикновено се ръководи от малтийския архиепископ. След това по улиците на града започва празнично шествие, в което участва и духов оркестър. За туристите и хората, които не са малтийски граждани, в ранния следобед се провежда втора меса, която се чете на английски език (вторият официален език на островите след малтийския).
Вечерта също има тържествена процесия, начело със свещениците от храма, които носят статуята на Свети апостол Павел и неговите мощи, специално изнесени от църквата за тази цел.
Снимки: Алекс Иванов