Ангкор – тайнствената красота на храмовете в джунглата

Ангкор – тайнствената красота на храмовете в джунглатаЛегендите разказват, че Камбоджа е основата от брака на един индийски брамин на име Каундиня с принцеса Нага, дъщеря на страшния крал-дракон, който управлявал потъналите под вода острови на Камбуджа. Веднъж принцесата видяла брамина край лодката му на брега и отишла да си поговорят. Той толкова се възхитил, че тайно изстрелял в нея една от магическите си стрели, която я накарала да се влюби в него. Като благословил брака им, кралят-дракон изпил водата край островите и дал тази територия като зестра на принцесата.

Нага е легендарна раса от рептилоидни същества – персонажи от азиатската митология. И до днес камбоджанците казват, че са „родени от Нага”.
Части от историята

Периодът на най-голям възход в кхмерската история, символ на могъществото на тази цивилизация, е анкорската империя в периода 9-14 век. Ангкор е столицата на древната кхмерска държава, която съществувала на територията на днешна Камбоджа и оказала огромно влияние върху културата на държавите от Югоизточна Азия.

През 1431 г. войските на съседен Сиам (днес Тайланд) нахлули в столицата, завзел я и я разрушили. Жителите били принудени да напуснат града и повече от 100 храма останали под сенките на буйната тропическа растителност почти до наши дни. Едва след като френският ботаник Анри Муо попада случайно на руините през 1860 г., Ангкор отново привлича вниманието на световната общественост. Казват, че даже Ръдиард Киплинг е написал своята „Книга за джунглата” за Маугли именно след като посетил Ангкор. През 1992 г. храмовият комплекс влиза Списъка на ЮНЕСКО.

Къде се намира
Храмовите комплекси се намират на 240 км западно от Пномпен и на 6 км северно от Сиам Рип.

Храмовете на Ангкор
Пном Бакхенг е един от първите храмове, построени в Ангкор (9-10 в.), петкорпусно съоръжение с множество малки кулички. В Ангкор са запазени и други древни храмове – Пре Хан, Преак Неак Пеан, Та-Сом (12 век), Бантей Кдей (втората половина на 12 в).

Ангкор Тхом
Ангкор Тхом (големият град) е цитаделата на града, централната част на целия храмов комплекс. Ангкор Тхом е обкръжен от ров с ширина 100 м и висока 8-метрова стена. Цитаделата е изградена във времето на Удаядитяварман II (11 век), а след нахлуването на чамите (1181 год) е възстановен от крал Джаяварман VII.

В стената на Ангкор Тхом има пет врати, над които се издигат високи 23-метрови кули, украсени с образите на индуистки божества. Вътре се намира трикорпусната пирамида Байон, обкръжена от 54 кули, руините на храма Бафуон, Кралският дворец, храмовете Бапхуоп и Пимеанакас (Небесен дворец), Слонската тераса и терасата на прокажения крал, а също и портите на Победата и каменни мостове, богато украсени с изображения на богове.
Слонската тераса е с височина 350 м и именно оттам кхмерските крале наблюдавали церемониите на главния площад на Анкгор Тхом, простиращ се пред двореца.

Храмът Байон
Друг величествен паметник с гигантски каменни изображения на Буда. Тази сграда на три нива с основа 140 на 160 м се намира на югоизток от цитаделата на Ангкор Тхом. Храмът е украсен с 52 квадратни кули, разположени на различни равнища и с различна височина. От всяка страна на тези кули са изобразени лица на Буда, така че откъдето и да идва пришълецът, винаги да го посреща погледът на Просветления.

Ангкор Ват
Ангкор Ват (градът храм, 1112—1152 гг.) е храм и мавзолей на един от най-могъщите крале на кхмерската империя Суряварман II и е най-голямата култова сграда в света (площ около 81 хектара). Комплексът се състои от централна кула, висока 65 метра и обкръжаващи я кули, които символизират петте върха на свещената планина Меру. Централното съоръжение на храма е конструкция с множество стълбища и преходи.
Храмът е обкръжен от ров с ширина 190 м и дължина повече от 5,5 км. Този ров символизира океаните в света.

Та Пром — храмовете, погълнати от джунглата
Не по-малко интересен е манастирът Пре Кан с храмовете Ник Пин и Та Сом (12 век). Практически още недокоснат от реставраторите е уникалният храмов комплекс Та Пром, където огромни дървеса са стъпили върху древните сгради. Пак там можете да видите комплекса от култови басейни от края на 12 в., (единият от тях е 7 км дълъг и 1,8 км широк с остров по средата) храма Баконг (първият пример на архитектурния кхмерски стил на храм-планина), както и храма от розов пясъчник Бантрей Срей с фантастични барелефи.

Къде да отседнете
В главния туристически град на Северна Камбоджа Сием Рип, където има международно летище и много съвременни хотели. В самия град има огромно количество забележителности, а съвсем наблизо е великолепният храмов комплекс Ангкор.
Най-доброто време за посещение е през периода ноември-май, по време на сухия сезон.