Американски учени назоваха най-ефективните диети на света

Американски учени назоваха най-ефективните диети на света

Експерти от U.S. News & World Report публикуваха доклад, основан на многочислени изследвания. Разработката се появи на сайта на Националния институт по сърдечни, белодробни и кръвни заболявания на САЩ. Учените са съставили списък от най-ефективните диети на света. Вижте кои са те!

Диета Dash

Първото място в списъка на учените си поделят две диети: популярната в САЩ Dash и средиземноморската. Диетата Dash (Dietary Approach to Stop Hypertension – диетични подходи за прекратяване на хипертонията) се основава на генералния принцип: снижаване употребата или пълен отказ от солта, както и от продукти с високо съдържание на наситени мазнини и захар.

Главната цел на такава система е понижаване на кръвното налягане и нивото на холестерина. Диетолозите заявяват, че DASH работи по-добре, отколкото много лекарствени препарати за хипертония, а освен това способства за намаляване на теглото.

Средиземноморска диета

Още един лидер в рейтинга. В основата на такава система на хранене са сложните въглехидрати (булгур, кафяв ориз, макаронени изделия от твърда пшеница, пълнозърнест хляб), зеленчуци и плодове, зехтин, ядки, риба, птиче месо (в ограничени количества).

Диетата не изключва от менюто червено месо и сладки неща, но тези продукти трябва да се употребяват в ограничено количество. Подобно хранене помага за намаляване на теглото, подобряване работата на сърцето и мозъка, предотвратяване развитието на диабет и дори избягване на онкологични заболявания.

Гъвкава вегетарианска диета

Привържениците на гъвкавата вегетарианска диета по данни на учените тежат 15 на сто по-малко от поклонниците на месото, по-малко са подложени на инфаркти, диабет и рак, а така също живеят средно 3,6 г. по-дълго. Тази система на хранене призовава към отказ от месо, но допуска изключения, ако все пак много ви се прииска да си хапнете (важно е да се вслушвате в потребностите на организма).

Диета Weight Watchers

Позната е още като диетата на точките. Известна е в тесни кръгове през 1961 г., когато една дама с пищни форми – Джейн Нидеч от Ню Джърси, започнала да устройва домашни сбирки с приятелки, които имат същите комплекси, и заедно обсъждали борбата с излишното тегло.

Постепенно предприемчивата Джейн разработила специална програма на хранене, комплекс от физически натоварвания и система за поощрения. Подобни отделения за „наблюдаване на теглото” започнали бързо да се откриват в различни градове на САЩ, а после и в целия свят.

Диетата не изисква кардинална промяна на хранителните пристрастия и обезпечава мощна психологическа поддръжка. Основните принципи на диетата: всеки ден да се записва всичко изядено, да се пие не по-малко от 8 чаши течност всеки ден, да се приемат мултивитамини, да се изяждат не по-малко от 5 зеленчуци и плодове, регулярно занимание с физическа активност.

На практика тази диета насърчава разнообразното хранене с точно определени за всеки организъм количества и калории. Просто погълнатата храна не трябва да надвишава дневно определен общ брой точки. Точките се формират в зависимост от калориите, мазнините и фибрите, които се съдържат в дадена храна.

Интиутивно хранене

Ако подходите отговорно към избора на продукти и се храните балансирано, рискът да си върнете килограмите след диетата е доста по-малък, отколкото ако спазвате строги ограничения. Освен това интуитивното хранене влияе благотворно върху психичното състояние и здравето на организма като цяло.

Основата на менюто е подобна на тази в средиземноморската диета, при това малки слабости във вид на десерт или чаша вино не са забранени, ако действително смятате, че това ще ви донесе полза. Според запознатите интуитивното хранене не е точно диета, а по-скоро е начин на живот. На практика можем да ядем всичко, без да напълняваме.

Когато се ограничаваме за някоя храна, я правим свръхзначима. Когато не се ограничаваме за вредните храни, желанието ни да се тъпчем с тях постепенно ще изчезне. Не трябва да гледаме кантара – най-доброто тегло за нас е това, с което се чувстваме комфортно. Важното е да задоволяваме глада навреме, но и навреме да ставаме от масата.