Ако детето поиска да има профил в социалните мрежи

Ако детето поиска да има профил в социалните мрежиТози въпрос набира голяма сила през последните години, водят се дискусии както сред експерти, така и сред родители и педагози. Не можем да спрем революцията в комуникационните технологии, както и правото на децата да научат езика и правилата на интернетното общуване. Не трябва да забравяме, че социалните мрежи, независимо от достойнства си, могат да бъдат и клопка за неукрепналата психика и поведение на детето ни.

Над какво трябва да помислим, каква информация ни трябва, за да бъдем убедителни в ролята си на родители?
Какви въпроси трябва да обсъдим в семейството и как да аргументираме мнението си?
Трябва ли да сме приятели със собствените си деца в онлайн пространството?

По-безопасни мрежи за социални контакти в ЕС
Седемдесет и седем процента от 13 – 16-годишните и 38 процента от 9 ‑ 12‑годишните деца в ЕС имат профил в сайт за социални контакти, сочат резултатите от общоевропейско проучване, проведено по поръчка на Европейската комисия и публикувано на официалната й страница. За България резултатите не са по-различни: 68 процента за тийнейджърите и 36 процента за групата на децата. Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия и комисар за цифровите технологии, работи много активно за подписване на договори с компаниите за социални мрежи за ограничаване достъпа на малолетни и непълнолетни до всички екстри на мрежата, както и за изключване на децата от обхвата на интернет търсачките.

Разговаряйте с детето
Това е първата стъпка, която трябва да направите, ако детето ви, без значение на каква възраст е, поиска да има свой личен профил в социалната мрежа. Поколението, което расте сега, има необходимост от контакти и те са продължение на реалния му социален живот. Не се плашете, ако 13-годишната ви дъщеря съобщи, че се е сдобила с профил в някоя от социалните медии. Проявете любопитство и покажете истинска заинтересованост, разберете какви снимки ще публикува, дали дневникът и стената й ще бъдат достъпни за всички. Обяснете предимствата на социалната комуникация: нови хора, постоянен и бърз контакт с най-добрите приятели, полезна информация, участие в групи по интереси. Не спестявайте и негативната страна: да се пази от преекспониране, да не пише обиди и грубости, да не отмъщава, да не обижда или дискриминира на етническа или религиозна основа.

Станете приятел с детето си
Да имам ли контакт с детето в социалните мрежи е въпрос, който вълнува много родители. В родителските интернетни форуми мненията са противоположни и се люшкат между „за“ и „против“, говори се за личното пространство на детето, правото му да общува свободно и да участва активно в комуникацията с познати, стари и нови приятели. Като родители обаче носим юридическа отговорност за децата си до навършването на 18 години, а моралното ни задължение е да възпитаме добри хора.
Присъствието ви е повече от необходимо: така детето знае, че вие сте до него и може да се посъветва с вас или да обсъди нещо, което го вълнува. А и ще имате прекрасната възможност да опознаете рожбата си още по-добре, както и да научите повече за интересите и приятелския кръг.

Не контролирайте, не шпионирайте, а наблюдавайте
Като родители често допускаме една и съща грешка – искаме да имаме пълен контрол над всичко, което детето споделя или коментира. Ако наистина на един ранен етап сме обсъдили етичния кодекс на поведение, няма защо постоянно да следим всяко изречение, песен или снимка, която се появява на стената. Отдръпнете се, направете няколко крачки назад – нека хоризонтът ви стане по-голям и наблюдавайте. Намесете се само, ако решите, че детето ви е тръгнало в грешна посока. Разговаряйте за значението на социалното общуване и най-вече за уважението към различните гледни точки.
Научете детето да мисли преди да започне на пише или споделя всичко, което може да нарани и него, и приятелите му. Помогнете му да се научи на дискретност в общуването – не всичко трябва да се споделя с всички.

Бъдете добър личен пример във виртуалното пространство
Нашето поведение в интернетното пространство е пример за децата ни – те се учат от нас кое е позволено и кое е прекалено лично. Ако ние, като родители, без да се замислим публикуваме стотици снимки от нашите приятелски срещи, а по масите се лее алкохол, да не се учудваме, ако видим 16-годишния си син на маса, отрупана с бутилки алкохол. Или ако публикуваме фотосесии, където малкото ни момиченце позира като голяма какичка, нека не смръщваме вежди, когато след няколко години, вече в тийнейджърска възраст тя ще позира и то смело, почти като за съмнителен сайт.

Лекарите предупреждават за възможна депресия
Специалистите в областта на детската и юношеска психология все по-често предупреждават за рискови групи деца, които могат да развият депресивно разстройство. Онлайн комуникацията се характеризира със силно и активно присъствие на личността, а ако детето има затруднения със социалната си адаптация в живота, може да изпадне в състояние на неудачник и в социалната мрежа. Понякога децата могат да бъдат жестоки и публично да изолират по-слабия и беззащитния или даже да създадат тайна или публична група срещу някого. Бъдете внимателни – веднага вземете мерки, ако детето ви е обект на унижение, присмех или обиди.

Почти всички социални мрежи имат възрастови ограничения за потребителите, но не навсякъде условията се спазват стриктно .
От нас, като родители, зависи да научим детето да намери баланса между публичното и личното пространство, да му помогнем да се развива в комуникацията със света и да го предпазим от деструктивни намерения и поведение.

Автор: Диана Капитанска