Благодарността е ключ към успеха

Благодарността е ключ към успехаАко успяваме да открием позитивните неща в живота, много по-лесно ще намерим ключа към благодарността. А благодарността, от своя страна, ще привлече към нас доброто и успеха. Благодарността е голяма сила, стига да осъзнаем това и да се научим да го използваме.

Българите неизменно сме в дъното на класацията на нещастните жители на Европа. Ще кажете – да не би да живеем добре! Но най-щастливи на света са едни планински хора от кралство Бутан, които със сигурност нито са по-богати, нито разполагат с вещите в бита, които улесняват живота ни. Дядовците на днешните възрастни са писали домашните си на свещ, бабите са прели на светлината от камината. Днес имаме осветление, електрически предачни и шивачни машини. Имаме куп приятни дребни предмети, които правят делника ни по-удобен – прането, гладенето, чистенето вече не са тежък многочасов труд.

Представете си за миг какъв би бил животът ни без всичките модерни удобства? Нека благодарим на висшите сили за тази помощ, за малките и големи радости, които ни съпровождат всеки ден. Нали чрез трудностите се раждат постиженията, славата, успехът?

Благодарността трябва да стане начин на живот за всеки – длъжни сме да се научим да благодарим на съдбата не само за постигнатата цел, но и за трудностите по пътя към нея. Всичко е въпрос на нагласа, и когато казваме – да благодарим на висшите сили, имаме предвид именно онези невидими природни нишки, които подреждат живота на всеки човек. Наречете ги Бог, природа, Вселена – това са различни имена на едно и също нещо, което съществува независимо дали го разбираме или не и влияе върху живота ни, независимо дали знаем това или не.

Направете си дневник със заглавие „Книга за благодарности”. Записвайте в нея всичко, за което сте благодарни – за покрива над главата, за вкусната храна, за възможността да си купите дрехи, за новите приятели. Благодарете за това, че можете да се движите, да се радвате на природата, да творите и да виждате резултат от това.

Помислете си колко сме щастливи, че сме здрави, например. Че виждаме, чуваме, чувстваме, обичаме…

Важното е да се научим да забелязваме доброто и прекрасното и да благодарим за това, че го има в нашия свят. Посейте мисъл на благодарност и тя ще израсте като цвят на благополучие и успех. Във всяка благодарност е заложена силна положителна енергия, която привлича в нашия живот благоприятни връзки, отношения и материални блага.

Както казва приложният психолог Лилия Дмитриевска в книгата си \“Разреши си успех\“: \“Благодарността е молитва за изобилие и благополучие. Нейната сила е велика, а щедростта й – безгранична.”

Независимо какво сте успели да свършите през деня, вечерта благодарете за отминалото, за да бъдете по-щастливи в настоящето и още по-успешни в бъдеще. Намерете си своите думи, за да кажете молитва на благодарността – за здравето, своето и на близките, за изминалия и за бъдещия ден.
Колкото по-признателни сме на невидимата сила около нас, извън физическата реалност, толкова повече получаваме знания, нови способности и развиваме талантите, които имаме.

Помислете как майката учи детето си да каже „благодаря”, когато получи нещо. Ние самите трябва да се научим да благодарим – на приятелите, на съпруга, на децата си. Правим ли го достатъчно често за такива дребни на пръв поглед неща, като почистването с прахосмукачка, за обяда или вкусната вечеря, за изгладеното бельо? Дори само за това, че имаме добър човек до себе си?

В книгата \“Мозайка на Агни Йога\“ за благодарността се казва: \“Благодарността е велик двигател, тя има огромна мощ. Благодарността действа като пречистване, а всичко очистено се движи по-леко. По този начин благодарността е начин да се съкрати пътя.” Ако помислим над тези думи, нещата изглежда по-ясни – когато човек благодари, той се изчиства енергийно и се движи по-леко по пътя на живота си.

Много хора не забелязват добрите събития, приемат ги като нещо, което им се полага. Когато тези събития станат нещо обикновено, те постепенно изчезват от живота ни. Когато не сме благодарили за тях, се губи тяхната сила да привличат успеха.

Затова нека ви стане навик да записвате вечер в своята „Книга за благодарности” признателността си за здравето, което притежавате, за храната, за нужната информация, полезната книга или просто затова, че сте се събудили и сте срещнали новия ден.
Веднага щом се научите искрено да благодарите на света за „подаръците”, той отново и отново ще ви ги подарява. Не пропускайте и молитвата към Създателя, защото чрез нея ставаме част от Него и постигаме вътрешно умиротворение.

Когато приятел или близък ни е помогнал, направил е нещо за нас, се опитваме да му благодарим. Най-добрата благодарност е да му напишем бележка или да му оставим картичка с думите: „Благодаря за помощта”. Понякога такива послания са много по-ценни от букет цветя или кутия бонбони. В тях се съдържа енергията на нашата признателност и благодарност, която може да твори чудеса.

Да благодарим искрено дори на тези, които ни причиняват болка и проблеми. Така се разкъсва възелът на кармичните дългове и човек отново получава здраве и успех в делата си. Има хора, които не разбират този природен закон и са готови да се озлобят на всичко и всички, стават недоверчиви и свъсени. Не разбират, че всъщност по този начин вредят най-много на себе си.

Помните ли, при някой дребен битов проблем често казваме: „Уф, размина се, това беше малкият дявол.” Затова нека вдигнем поглед нагоре и кажем: „Господи, благодаря за изпитанията, тъй като ти ме опазваш от нещо по-страшно и съдбовно.

Трябва да живеем живота, който ни е отреден, да бъдем благодарни за здравето, за близките, които имаме, за приятелите, с които се срещаме. За успеха, който със сигурност ще дойде, ако сме успели да благодарим искрено за малките радости всеки ден. А тях ги има, нали?
Автор: Елена Стоянова