Миди по варненски

Миди по варненскиНе са никак малко ония, които обичат морските деликатеси. И не е вярно, че те са сезонно ястие. След откриването у нас на няколко големи мидени ферми, мидите например се ядат целогодишно – с изключение на един-два месеца, през които не се вадят, но пък въпреки това се предлагат по заведенията, тъй като има запаси от замразени. Има, разбира се, и внос. Ще ви предложим една рецепта за миди по варненски, която е доказана. Резултатът е изпробван многократно и гарантиран. С тази рецепта бихте могли да зарадвате и гости, ако те като вас си падат по морските дарове. Най-добре е за целта да купите миди с доказан произход – търговецът е длъжен да покаже документ от коя ферма е стоката му. Това има значение.
И така.

Продукти

1 кг миди с черупките
2 средно големи главички лук
3 дървени лъжици зехтин
2 моркова
1,5 чаша бланширан ориз
3 – 4 средно големи домата
соев сос – на вкус
сол – на вкус
дивисил
черен пипер
червен хайвер на зърна
резенче лимон

Начин на приготвяне
Мидите се изстъргват добре с нож, отстраняват се водораслите, измиват се и се сваряват с черупките. В тенджерата се слага вода на ¼ от обема й, а мидите са готови за 6 -7 минути, след като водата заври.
Главичките нарязан на ситно лук се задушават в зехтина, към който се добавят и двата моркова – настъргани. Сместа се изсипва в тавата, в която ще печете ястието. Към задушените зеленчуци се добавя оризът в съотношение с водата 1:3,5. Прибавят се и доматите, настъргани на едро ренде. Към тази смес се добавят вече сварените миди и малко соев сос. По желание може да се сложи и 1 – 2 супени лъжици рибен бульон – на Knorr са най-добрите. Солта е на вкус, добавят се дивисил и черен пипер. Пече се до готовност на ориза, тъй като мидите са вече сварени.
При сервиране може да декорирате ястието в чинията със зрънца червен хайвер, резенче лимон и стръкче дивисил. Върви с бяло вино.
Добър апетит!