Скандинавските страни – либерални и най-щастливи

Скандинавските страни – либерални и най-щастливиХората, които живеят в по-либерални страни, са по-щастливи от тези в по-малко либералните страни, се посочва в обширно проучване на американската психологическа асоциация АПА. Най-щастливи са хората в скандинавските страни, като Дания води класацията.
Проучването обхваща 16 страни от Западна Европа, а резултатите от доклада са публикувани в онлайн изданието Psychology. Консерваторите са по-щастливи от либералите, без значение къде живеят, заради идеологическото си виждане, че социално-икономическите трудности са резултат на индивидуални недостатъци.

Либералните правителства са склонни да направят повече, за да предпазят гражданите си от някои трудности, като безработицата и бедността, а това прави хората по-щастливи като цяло, заяви водещият автор на изследването Адам Окулич-Козарин.
Хората, живеещи в страни с по-либерална политика, изпитват по-висока удовлетвореност от живота си, отколкото тези, в страните с по-малко либерална политика.
Разликите в рейтингите на щастието между хората и държавите са очевидни, когато изследователите сравняват как хората оценяват собственото си удовлетворение от живота с политиката за хуманно отношение към тях във всяка страна.
Проучването е представително и в него са участвали над един милион души, включва данни за периода от 1970 и 2002 г. и е по поръчка на Европейската комисия.

За да определят дали една страна е политически либерална или консервативна, изследователите са взели под внимание развитието на достъпа до услуги, като например пенсии, обезщетения за болест, компенсация за безработица и разходите за социални грижи.
Швеция е посочена като най-либералната страна заради субсидираните от държавата социални услуги, докато страни като Ирландия, Франция и Португалия са с по-консервативна социална политика.
Нашите заключения са важни за правителствата и организациите, политиката трябва да бъде насочена към мерки за увеличаване благосъстоянието на гражданите, допълват авторите на изследването.