„Дива красота” – част от виденията на дизайнера Александър МакКуин

„Дива красота” – част от виденията на дизайнера Александър МакКуин„Лондон е мястото, където съм възпитан. Това е мястото, където е сърцето ми и където получавам вдъхновение.” Тези думи на покойния британски моден дизайнер Лий Александър МакКуин може би обясняват усилията на организаторите да съберат в британската столица ретроспективната изложба „Дива красота”, посветена на неговите търсения в света на модата.

През 2011 г. тази изложба, която с размах представя еволюцията в творчеството на МакКуин, би всички рекорди по посещаемост в Нюйоркския Институт на костюма при Метрополитън Мюзеъм. Въпреки всички трудности и рискове кураторът й Клер Уилкокс успя да пресъздаде понякога плашещия, понякога напълно приказен свят, с който се славеше британския гений на модата.

Сега националната гордост на Великобритания се върна у дома – в лондонския музей „Виктория и Албърт”. Към нюйорските експонати са добавени нови секции, посветени на по-ранните колекции на дизайнера и на сътрудничеството му с Шон Лин и Филип Трейси.
Суматохата след тези новини беше огромна и билетите за откриването на изложбата бяха изкупени една година по-рано. Огромният интерес към работите на безумния гений накара музея да продаде допълнително 50 000 билета. Първи на бляскавото събитие в памет на МакКуин се появиха Виктория и Дейвид Бекъм, Наоми Кембъл, Салма Хайек, принцеса Беатрис и много други светски величия. На откриването дойде и неговата близка приятелка – легендата Кейт Мос, на която е посветена цяла секция от изложбата.

Посетителите наистина има какво да видят и над какво да размишляват, докато гледат различните секции, свързани с различните трактовки на романтизма, готическия стил, гротеската, екзотиката и представите за бъдещето, както ги е видял дизайнерът.
Изложбата остава открита до 2 август 2015 г.

Лий Александър МакКуин (1969 – 2010) е известен британски моден дизайнер, носител на ордена на Британската империя и четири пъти обявен за най-добър британски моделиер на годината. Работил е за Givenchy до 2001 г., когато създава своя модна линия. Той се обесва в дома си на 11 февруари 2010 г., само 9 дни след смъртта на майка си Джойс, след тежка депресия.
Снимки: БГНЕС