9 признака за това, че партньорът ви не ви подхожда

9 признака за това, че партньорът ви не ви подхожда

Ако сте расли в неблагополучна семейна среда, в нездрав климат, рискувате да встъпите в отношения с неблагополучен партньор. Нещо повече: вие или вече сте встъпили в такива отношеня, или ще го направите в най-скоро време, твърди семейният психотерапевт Одри Шерман. Много често, казва тя, неблагополучните или нездрави отношения с партньора приличат на тези, които са наблюдавани във вашето собствено семейство.

Става дума за проблеми, свързани с привързаността, личните граници, самооценката, зависимостта от другия, недостиг на увереност и готовност да се търпи физическо или емоционално насилие. В избраника ви всъщност ви привличат не неговите качества (понякога доста неприятни), а само това, че цялата динамика на отношенията вече ви е позната.

Струва ви се, че можете да контролирате онова, което вече знаете, в противовес на новото, което често ви плаши. Ако някой прекалено ви контролира, вие започвате да реагирате пасивно-агресивно. С жесток и агресивен човек вие буквално ходите на пръсти, за да не го провокирате.

Ако партньорът ви се отдръпва от вас, вие знаете как да го придърпате към себе си, показвайки колко ви е лошо без него и колко ви е нужна неговата помощ. Всички тези шаблони в отношенията са относително нормални. Те са познати. На практика обаче неблагополучните отношения са доста по-лоши, отколкото отсъствието на отношения въобще.

Те изсмукват от вас енергията, която вие бихте изхабили за самоусъвършенстване, за грижи за здравето си, примерно, пречат ви да търсите друг партньор, с който бихте могли да построите здрави отношения.
Psychologies.ru предлага 9 признака, според които човекът до вас не е подходящият ви партньор.

– Той ви оскърбява, кара ви да се чувствате зле или ви унижава с думите си. Дори след това да се извини, не се залъгвайте – такова поведение е недопустимо.

– Партньорът ви е опасен или агресивен. Той заплашва да ви причини вреда – или на себе си, ако го оставите. Така той ви държи заложник до края на отношенията ви.

– Като «наказание» за малки пропуски от ваша страна той започва да ви игнорира или да се отнася прекалено хладно. Това е манипулация.

– Партньорът ви ругае, крещи, обижда, позволява си дори да ви удари.

– Той внезапно изчезва за известно време без обяснение.

– Той си позволява поведение, описано по-горе, но за това вини вас или обвинява бившите си партньорки за неудачния изход на отношенията им.

– Партньорът ви скрива от вас важна информация за живота си. Вие не участвате в приемането на важни негови решения, финансови и семейни дела.

– Вашето мнение нищо не означава. Партньорът ви веднага отхвърля всякакви ваши предложения.

– Вие не участвате в неговия социален живот – той общува само със своите приятели. Вие оставате сама, но от вас се иска да готвите, да чистите, да се грижите за дома и децата, да изпълнявате всякакви задължения. Чувствате се прислуга без заплата.
Ако забележите във вашите отношения някой от тези признаци, по-добре е да си ходите.

Вие заслужавате добър живот с човек, който ви обича и се грижи за вас. Хората, които живеят в добри отношения и имат добри близки и познати, живеят по-дълго и по-малко боледуват, сочат статистиките. А неблагополучните отношения често водят до самота, тревога, депресия, хронична озлобеност, неспособност за съсредоточаване и други проблеми.