9 признака на щастливата връзка

9 признака на щастливата връзка

Щастливите двойки не възникват случайно. Те се появяват, когато двама неидеални човека поемат задължение да работят над себе си и над подобряване на отношенията. Ето какви са признаците за такива партньори.

Реалистични очаквания от любовта

«Да се влюбиш е лесно, да съхраниш любовта е друга работа – обяснява психотерапевтът Мишел Уайнър-Дейвис, автор на книгата «Да предотвратим развода». – Да се градят дългосрочни отношения винаги е трудно. По този път има много полети и падения. В здравите отношения партньорите предугаждат проблемите и отрано планират как да ги преодолеят».

Позитивна настройка

«Щастливите партньори не са настроени да очакват да се случи най-лошото – казва семейният психотерапевт Уинфред Райли. – Сблъсквайки се с някаква грешка, те не сгъстяват допълнително мрачните краски. Забравил си да вземеш сакото ми от химическо? А колата поправи ли? Подобни ситуации съвсем не означават, че партньорът мисли само за себе си или пък не се грижи за общото благо. В подобни дреболии няма нищо страшно. Дори обичащите се партньори понякога грешат».

Партньорство, а не съперничество

«На работа или в спортни състезания духът на съперничество е хубаво нещо. Но конкуренцията в двойката е признак на нездрави отношения – предупреждава сексологът Дъглас Брукс. – Наслаждавайте се един на друг, а състезателния дух оставете за други сфери…»

Отговорност

«Когато възникне проблем, всеки от двамата на първо място си мисли дали той не е виновен за ситуацията – казва психологът Раян Хаус. – Например, ако финансите са на нула, пита себе си: «За какво похарчих толкова много пари?” Това не значи, че вината винаги е само у единия. В щастливите двойки партньорите започват от себе си, преди да проявят претенции към другия. А в нездравите отношения е обратното – прехвърлят си вината един на друг и свалят от себе си отговорността».

Доверие

«В щастливите двойки партньорите се доверяват един на друг – убеден е сексологът Пепер Шварц. – Те вярват в честността и предаността на партньора, чувстват се обичани, не се измъчват от подозрения и ревност. Те знаят, че партньорът се старае да съхрани отношенията».

Грижа

«Свикнали сме с призива да слушаме сърцето си. Но ако поставим своите потребности на първо място и игнорираме потребностите на партньора, няма да стигнем доникъде – казва психотерапевтът Мишел Уайнър-Дейвис. – Старайте се да дарявате партньора си с «емоционални» подаръци. Например, съгласявайте се от време навреме да вечеряте с неговите родители. Благодарността няма да ви застави да чакате. Обичащите се хора влагат силите си в грижа един за друг».

Откритост

«Секс и пари, желания и разочарования. Ако отношенията са здрави, ние искаме да знаем какво мисли и чувства партньорът, дори ако истината се окаже неприятна» – твърди семейният психотерапевт Уинфред Райли.

Развитие

«Партньорът, очаровал ви в момента на запознанството, с времето се променя – казва психологът Раян Хаус. – Вие можете да се противопоставите на промените или да ги приемете. Щастливите двойки поддържат новите увлечения, кариерните стремежи и интереси, които възникват у партньора. Ако нещо ви притеснява, винаги можете да обсъдите това и да преодолеете трудностите. Важно е да се развивате и променяте заедно, а за това са нужни партньорски отношения».

Уважение

«Партньорите в щастливите съюзи обсъждат дори най-неприятните и важни въпроси с уважение един към друг – убеден е психологът Пепер Шварц. – Те могат да спорят и дори да повишават глас, но никога не стигат до оскърбления».
Ако повечето от точките съвпадат с вашата двойка, поздравяваме ви – значи се радвате на щастливи и хармонични отношения. Ако ли не, е време да се замислите.