9 правила на здравите отношения

9 правила на здравите отношения

Според семейните психолози дори най-щастливите двойки не са застраховани от конфликти. Специалистите обаче твърдят, че има някои правила, чието спазване гарантира дълги години щастлив семеен живот. Вижте 9 от тях.

Те не се притесняват да хвалят партньора си пред другите

„Щастливите съпрузи не се уморяват да хвалят половинките си пред приятелите, децата, родствениците и дори колегите си – обяснява психологът Саманта Родман. – В нездравите отношения е обратното – партньорите често се критикуват един друг в разговорите си с околните. Простички фрази от типа „Мъжът ми е страхотен и умее всичко” и „Моята съпруга готви най-добре на света” помагат да се поддържа добре една връзка…”

Те винаги намират време един за друг

В здравите отношения партньорите всеки ден намират време за съвместни начинания, твърди психотерапевтът Курт Смит. Той дава за пример дори такива рутинни дела като разходка на кучето, откровените разговори по време на вечерята или дори след приспиване на децата и по време на любимия тв сериал.

Те лесно и често се смеят

Ние с мъжа ми винаги намираме за какво да се посмеем заедно – споделя психологът Мари Ленд. И допълва: „Ние не сме в състояние дълго време да сме напрегнати, тъй като единият от нас винаги ще намери начин да повдигне настроението с нещо леко и забавно.

Естествено не може и без сериозни разговори. Но онези двойки, които се опитват да не гледат на живота винаги прекалено сериозно и по-често се смеят, градят наистина по-здрави отношения…”

Те ценят взаимно достойнствата си

Постоянно срещам съпрузи, които постоянно се жалват един от друг, обяснява семейният консултант Аарон Андерсон. И допълва: „Най-често става дума за най-разпространените проблеми, с които на практика се сблъскват всички двойки.

В здравите отношения партньорите са съсредоточени не върху проблемите и жалбите, а гледат, на първо място, добрите постъпки на своя партньор, като не се притесняват постоянно да си благодарят един на друг…”

Те умеят да се поставят на мястото на партньора

„Това им помага да преодоляват недостига на взаимно разбиране, който понякога възниква във всички отношения – казва специалистът по психотерапия Кери Карол. – Съпреживяването е полезно за разрешаването на всякакви конфликти и онези мои клиенти, които го притежават, могат да кажат на партньора си: Не мога сега да се съглася с теб, но мога да разбера защо си се почувствал (а) така. При това партньорът разбира, че го слушат внимателно, разбират го и го ценят…”

Те винаги съобщават на партньора си кога ще се приберат у дома

Нерядко проблемите в отношенията възникват заради това, че единият от съпрузите не разбира, че живее с още един човек, или пък му се струва, че започват да го игнорират, твърди психологът Саманта Родман.

„Обикновено позвъняване или есемес, с който да съобщим на партньора кога ще се върнем от работа или пък че имаме среща с приятели, ще помогне на партньора да преживява при всеки повод всяко закъснение на половинката си и ще укрепи отношенията”, убедена е Родман.

Те не престават да флиртуват един с друг

Флиртът е прекрасен способ да покажеш на партньора своята любов и при това малко да се повеселиш, казва Ааарон Андерсон. Без него отношенията стават сиви и скучни. В здравите отношения партньорите продължават да флиртуват един с друг дори след години от началото на връзката.

Те умеят честно да изясняват отношенията си

„Дори по време на конфликт партньорите не се ругаят един друг и не нажежават обстановката с нелицеприятни епитети – обяснява психотерапелтът Курт Смит, цитиран от psychologies.ru. – Често слушам как партньорите не се притесняват да изказват на глас отровни коментари по адрес на половинката или обидни думи, а после се оправдават, че просто са се пошегували. В здравите отношения партньорите винаги се отнасят един с друг с любов и уважение и честно изясняват отношенията си…”

Те умеят да прощават

Партньорите са способни да прощават своите грешки, да се извиняват и да оставят случилото се в миналото, казва психологът Мари Ленд. Разногласията не водят до емоционално охлаждане на отношенията и не пречат на двойката да прекарва заедно времето си. Всеки от партньорите умее да прощава и го прави.