9 правила, на които трябва да научим детето

9 правила, на които трябва да научим детето

Тези съвети ще ви помогнат да научите детето си да не разрешава да го обиждат. То трябва да може си вярва и да отстоява позицията си.

На никого не позволявай да нарушава правата ти

Никой няма право да те застави да действаш против волята си, да те заплашва, да се подиграва или да ти причинява болка. Ако ситуацията е некомфортна за теб, събери смелост и се защити с думи или с действие. Но и ти също не трябва да нарушаваш правата на другите хора.

Бъде уверен в действията и мислите си

Поддържайте в детето си положителната самооценка, хвалете го за изказано лично мнение. Похвалете го за добри постъпки, научете го да реагира на собствените си грешки. Ценете детето и успехите му, тогава то ще бъде уверено в себе си.

Вярвай в доброто

Научете рожбата си да забелязва хубавото, да не се зацикля върху лошото. Човекът оптимист по-естествено възприема света, такива хора привличат към себе си също такива положителни хора и позитива, който те носят.

Имаш право на лично мнение

Трябва да създаваме различни условия за общуване с хората, да включваме децата към това общуване, за да се учат да изразяват мнението си, да започват и поддържат разговор. Опитът за общуване с хората в различни ситуации добавят увереност.

Да се сбиеш не е най-добрият вариант

Далеч не винаги боят е най-добрият начин за разрешаване на проблем или излизане от ситуацията. Често той-просто я усложнява. Думите помагат много повече в подобни ситуации.

Не дразни приятелите си

Научете детето, че както то има собствено име, така и другите са с имена, което е истинска ценност. Нека то разбере, че е добре да се обръща към другите с името им, а не с прякори и дразнещи обръщения.

Никога не се страхувай да кажеш не

Важно е детето да осъзнае, че има избор, че винаги може да се откаже от нещо, да каже „не“. И най-важното – че неговият избор ще бъде уважен от възрастните.

Искай помощ

Научете детето да иска помощ, ако не може да се справи само с това, което прави. На първо място – да се обръща за помощ към родителите си.

Спортувай

Спортът, особено ако е по душа на детето и му носи успехи, силно увеличава увереността в себе си и в собствените сили. Спортът развива търпение и издържливост, които помагат във всяка друга сфера на дейност.