Не предозирайте употребата на парацетамол

Не предозирайте употребата на парацетамолВсекидневната употреба на парацетамол може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и преждевременна смърт. До този тревожен извод са стигнали експерти от Института по ревматология и мускулноскелетна медицина в Лийдс. Проучването показва, че вероятността от внезапна смърт при хората, които приемат лекарството дълго време, нараства с 63%. При тях рискът от инфаркт или инсулт е по-висок с 68%, а от язва или кървене в стомаха – с почти 50 на сто по-висок, съобщава БГНЕС.

Лекарите смятат парацетамола за по-безопасен от аспирина, който може да причини стомашно кървене, и от ибопруфена, когото свързват с инфаркта и инсулта. Но след като разгледали данните от проучването, обхванало 666 000 пациенти, те вече допускат, че е възможно рискът да е подценен и настояват за преразглеждане на безопасността на лекарството.

Учените анализирали осем проучвания сред пациенти, които взимат парацетамол всеки ден в продължение на 14 години за артрит и болки в гърба. Тези проучвания обхванали и пациенти, които взимат лекарството по-рядко, както и такива, които почти не го пият.
Ръководителят на изследването проф. Филип Конахън пояснява, че за повечето пациенти рисковете са много малки, а тези, които пият парацетамол дълго време, може би ще развият болести, от които ще умрат по-рано. Това обаче не дава основание да се каже, че лекарството причинява проблема.

Проф. Конахън допълва, че все пак продължителното приемане на парацетамол в големи дози може да предизвика странични ефекти, които по-рано не са били забелязани. Той твърди, че пациентите, на които е предписан продължителен прием на лекарството за артрит или болки в мускулите и ставите, трябва да се посъветват с лекаря си за алтернативно лечение, например физически упражнения.
Поради широката употреба и достъпност на парацетамола е наложителен систематичен преглед на ефикасността и поносимостта на този медикамент индивидуално за всеки пациент.

Предишни изследвания предупреждават, че предозирането на парацетамола вреди на черния дроб и следователно с приемането му трябва да се внимава. Не трябва да се допуска приема едновременно на два препарата, които съдържат парацетамол, казват учените. Сред жертвите на предозирането например през 2011 г. се посочват известният 33-годишен футболист Закария Зеруали в Мароко и 25-годишната инструкторка по фитнес Дона Бишъп в Англия.

Лекарите съветват в домашната аптека непременно да има препарат с ацетилцистеин, който е антидот при отравяне с парацетамол.
Важно е да имаме предвид, че еднократната максимална доза за прием на парацетамол е 1 г, а за денонощие – 4 г. Лекарството не трябва да се смесва с употребата на алкохол, тъй като алкохолът усилва токсичността на лекарството и може да предизвика летален изход дори при нормален дневен прием.

Още по-внимателни трябва да бъдат родителите, когато дават парацетамол на децата си при висока температура, настинка или като болкоуспокояващо средство. Едно изследване показва какви са точните дози на парацетамола при децата. Момичетата на възраст от 6 до 12 години не трябва да приемат повече от 10 мл от препарата на ден. При по-малките деца са достатъчни 7,5 мл на ден. Експертите съветват – родители, внимавайте какво пише на опаковките, изпълнявайте точно предписаното от лекаря и в никакъв случай не допускайте предозиране. Нали все пак в много случаи настинката и високата температура могат да се излекуват и с бабини рецепти!